Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semnele unui nou război pe dreapta: PPDA se desolidarizează de PAS

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду и Андрей Нэстасе
Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații din Platforma lui Andrei Năstase nu susțin încercările Maiei Sandu și ale PAS de a interpreta textul Constituției la Curtea Constituțională, ca pe această cale să determine autodizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Și asta nu este doar o presupunere, ci o certitudine confirmată de o recentă declarație de-a unui deputat PPDA. Este vorba de Igor Munteanu care a participat la o emisiune pusă pe post de o televiziune afiliată lui Andrei Năstase, la care deputatul a declarant franc că speră ca membrii Curții să respingă sesizarea deputaților PAS care i-au solicitat Curții să se pronunțe dacă este posibilă autodizolvarea Parlamentului, chiar dacă această procedură nu este prevăzută de textul constituțional.

PPDA speră că Curtea Constituțională să respingă sesizarea PAS

Iată ce declarație a făcut domnul Munteanu (o declarație importantă, care poate însemna distanțarea și chiar desolidarizarea Platformei de partidul prezidențial, declarație care a rămas oarecum neobservată de opinia publică.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Iată cine poate să o oblige pe Maia Sandu să desemneze un premier
"Sunt convins că la sesizare (PAS - n.n.) se va răspunde și prevederile din Constituție care stipulează exact situația în care Parlamentul pleacă în demisie vor fi respectate. Asta este speranța mea", a spus Igor Munteanu.

Vom nota aici că speranța lui Igor Munteanu este una absolut legitimă, odată ce Constituția prevede doar două modalități de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate: dacă nu se poate forma un guvern sau dacă deputații nu adoptă nicio lege în termen de 90 de zile. Pentru toți este clar acest lucru, nu și pentru Maia Sandu și deputații PAS care i-au cerut Curții să spună dacă este posibil și cum este posibil ca Parlamentul să decidă propria dizolvare.

Igor Munteanu: Alegeri anticipate, dar nu cu orice preț

Din declarația făcută de Igor Muntean înțelegem că Platforma nu susține nu doar interpretarea arbitrară a Constituție, acțiune la care s-a dedat Maia Sandu și PAS, care speră în reușita acțiunilor lor grației unei posibile complicități a Curții Constituționale, dar mai înțelegem că PPDA nu este de acord nici cu haosul provocat în țară de somațiile de a demisiona făcute de noul președinte Guvernului Chicu, care, bun, rău, dar totuși asigura administrarea țării.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Semnul unui viitor eșec: Și Stanislav Pavlovschi se distanțează de Maia Sandu
"Noi am participat la consultările cu președintele Maia Sandu și i-am exprimat toate incertitudinile care pot să apară din această criză politică. Pentru că, odată ce mergi cu o moțiunea de cenzură și ești pregătit s-o voteze în Parlament, înseamnă că ai un plan în gând: vrei să schimbi pe cel căruia îi spui guvern catastrofă … Problema este cu ce îl înlocuiești. Și evident Constituția prevede două formule foarte simple. În primul rând, înaintezi un candidat la formarea acestui guvern, chiar cu riscul de a avea o întârziere în planificarea ta pentru alegeri anticipate. Există un consens pentru alegerile anticipate, dar nu cu orice cost, nu cu orice preț", a declarat Igor Munteanu.

Встреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского - Sputnik Moldova
Întrevederea Sandu-Zelenski: De la "șezătoarea prezidențială" la "Podul lui Manilov"
Este adevărat că această nuanțare a poziției PPDA plasează respectiva formațiune nu doar pe linia corectitudinii juridice, dacă putem spune așa, dar vine să satisfacă cumva și interesele politice mai… egoiste ale Platformei. Este bine știut că PPDA nu are nicio șansă să acceadă în Parlament în cazul unor alegeri parlamentare anticipate (dar nici ale celor ordinare) și interesul deputaților Platformei ar fi să-și ducă mandatul până la capăt. Dar până la acest capăt mai sunt doi ani, ceea ce nu este puțin.   

Nici măcar PPDA nu-și dorește alegeri parlamentare anticipate

Dar calculele egoiste ale PPDA este un aspect mai puțin important. Ceea ce contează cu adevărat este că, din partidele care formează actual Parlament, doar PAS își dorește alegeri parlamentare anticipate. Și își dorește cu orice preț, cum spune Igor Munteanu.

Victor Juc - Sputnik Moldova
De ce Maia Sandu nu se grăbește să nominalizeze un premier
Celelalte formațiuni - categoric nu, nici chiar PPDA care este cel mai aproape ideologic de PAS.  

Mai doresc alegeri Renato Usatîi și Partidul Nostru, care are șanse certe de accedere în Parlament. Dar, pe moment, ei nu contează, ei nu participă la luarea decizie privind declanșarea anticipatelor.

Dar dacă doar PAS vrea alegeri parlamentare anticipate, iar ceilalți - nu înseamnă că aceste alegeri nu vor fi declanșate.

Asta înseamnă că refuzul Maiei Sandu de a desemna un premier și de a instala un guvern poate avea doar o singură consecință: aprofundarea și prelungirea crizei politice, administrative, economice, din sistemul de sănătate și din toate domeniile din Republica Moldova. Nimic mai mult.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0