Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce Maia Sandu nu se grăbește să nominalizeze un premier

© Sputnik / OsmatescoVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Victor Juc consideră că Moldova se confruntă, la ora actuală, cu o criză instituțională, iar președintele Maia Sandu încearcă să găsească soluții neordinare.
De ce Maia Sandu nu se grăbește să nominalizeze un premier

Victor Juc a vorbit despre situația complicată care s-a creat după demisia Guvernului și imposibilitatea de a găsi soluții pentru a dizolva actualul Parlament. El spune că Moldova traversează o criză instituțională, iar președintele Maia Sandu încearcă să identifice câteva soluții pentru a scurta calea spre anticipate. Juc mai spune că președintele nu se grăbește cu nominalizarea premierului, iar încercarea de a apela din nou la Curtea Constituțională tensionează și mai mult situația politică.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Numărătoarea inversă pentru Maia Sandu - care este termenul limită
„Eu cred că Maia Sandu reflectă asupra posibilităților juridice de ieșire din acest impas instituțional, pentru că ne aflăm într-o criză instituțională, dovadă este solicitarea șefului statului către CCM de a verifica constituționalitatea mai multor acte legate de competențele unui guvern aflat în demisie. Poate doamna Sandu va identifica o soluție doar că asta va lua timp, pentru că partidele parlamentare nu se grăbesc să formeze o majoritate formalizată așa cum solicită CCM. Observăm că președintele caută soluții neordinare, fie autodizolvarea Parlamentului, ceea ce este imposibil pentru că în Constituție o asemenea cale nu este descrisă, fie președintele urmează să propună un candidat la funcția de premier. Ceea ce vedem noi astăzi, prin acea solicitare către CCM de verificare a legalității unor acte legate de activitatea Guvernului interimar, ne duce la gândul că doamna președinte nu se grăbește cu nominalizarea unui premier, dar încercă să fortifice competențele unui Guvern demisionar”, a precizat Victor Juc

Totodată, politologul spune că din moment ce Maia Sandu a declarat în campania electorală că va contribui la curățarea instituțiilor statului, ar fi util să se înceapă nu cu Parlamentul, dar cu Guvernul.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Semnul unui viitor eșec: Și Stanislav Pavlovschi se distanțează de Maia Sandu
„Odată ce președintele Maia Sandu și-a propus să „curețe” instituțiile statului, ar fi util, în contextul actual, să nu se înceapă cu Parlamentul, pentru că aceasta va dura mult timp, dar să se concentreze pe curățarea Guvernului, pe instituțiile subordonate Executivului, inclusiv Cancelaria de Stat, iar pentru asta este nevoie de un guvern nou. Este mult mai ușor să te focusezi pe eficientizarea activității Guvernului,  decât să te gândești când vei dizolva actualul Parlament. Președintele trebuie să acționeze, el nu poate sta, el este parte a puterii executive, Parlamentul este în vacanță, Guvernul este în demisie. Doamna Sandu trebuie să-și canalizeze atenția spre formarea unui nou Executiv, dar nu spre curățarea Parlamentului, pentru că nimeni nu știe când acest Parlament va fi dizolvat”, a punctat Victor Juc.

Președintele Maia Sandu a solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea mai multor prevederi legislative legate de raporturile șefului statului cu un Guvern demisionar în exercitarea atribuțiilor, inclusiv dreptul guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0