Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Misterul din viața lui Eminescu și monumentul din Paris al poetului

© Sputnik / Miroslav RotariAcțiuni culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu
Acțiuni culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
Abonare
Viața poetului național Mihai Eminescu este învăluită de mister, iar evenimentele care i-au marcat destinul sunt interpretate diferit de la sursă la sursă. Conform unei ipoteze, nici măcar faptul că s-a născut pe 15 ianuarie nu este o certitudine.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Vineri, 15 ianuarie, vom marca 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici, 15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).

Bust - Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
Incredibil: Unica imagine păstrată de la înmormântarea lui Mihai Eminescu - Foto

Din anul 2012, pe 15 ianuarie, în onoarea lui Mihai Eminescu, în Republica Moldova este marcată și Ziua Națională a Culturii, instituită printr-o hotărâre a Parlamentului.

În acest an, din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea contaminărilor cu COVID-19, programul acțiunilor de omagiere a poetului național prevede o implicare a publicului mai redusă. Totuși, evenimentul va fi marcat printr-o suită de acțiuni culturale oriunde locuiesc oameni ce apreciază opera eminesciană.

La Chișinău, Mihai Eminescu va fi sărbătorit în primul rând prin tradiționala depunere de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

La Ipotești (Județul Botoşani, România) vor fi iluminate casa părintească a lui Mihai Eminescu și biserica în care a fost botezat.

© Photo : Facebook / Consiliul Județean BotoşaniCasa memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești
Foto: Misterul din viața lui Eminescu și monumentul din Paris al poetului - Sputnik Moldova
Casa memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești

Când s-a născut Mihai Eminescu?

Detaliile inedite și misterul din biografiile marilor personalități au incitat mereu publicul. Despre viața lui Mihai Eminescu, mai mulți cercetători și publiciști spun că avem multe semne de întrebare și mult mai puține certitudini. Întreaga sa biografie este învăluită în mister – iată de ce diverși autori continuă să scoată de sub tipar cărți în care-și propun să ofere răspunsuri, să acopere niște goluri, să aducă argumente în sprijinul presupunerilor lor.

Bustul lui Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
De la lirica erotică, la opera politică și economică – Cum să-l recitim pe Eminescu

În presa din România a apărut și versiunea potrivit căreia nu este o certitudine nici măcar faptul că Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie. A fost lansată ipoteza că poetul s-ar fi născut la 20 decembrie 1849.

Cu referire la aceste neclarități, un redutabil publicist român, Dumitru Manolache, scria într-un articol că în urma lui Mihai Eminescu “au rămas, ca într-o ecuaţie cu nenumărate necunoscute, doar întrebări”:
“Când s-a născut? Pe 14, pe 20 decembrie 1849 sau pe 15 ianuarie 1850?
Unde s-a născut? La Ipoteşti sau la Botoşani? Când a murit? Pe 15 sau pe 16 iunie 1889?
A fost sau nu omorât? A fost o dată sau de două ori lovit cu piatra, apoi cu cărămida?
A murit dimineaţa sau după-amiaza, cântând “Deşteaptă-te, române”?
De sifilis, din cauza loviturii cu cărămida, cum susţinea în 1926 prietenul lui, frizerul Dumitru Cosmănescu, subit, de endocardită sau din cauza otrăvirii cu mercur? (…)”.

Ce aflăm despre nașterea lui Eminescu din biografia oficială

Consiliul Județean Botoșani a publicat zilele acestea pe Facebook repere cunoscute și considerate oficiale despre nașterea și botezul poetului național.

Potrivit acestor informații, pe 21 ianuarie 1850, la Biserica „Uspenia” din Botoșani, a avut loc botezul lui Mihai Eminescu. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul Ion Stamate, care era și duhovnicul familiei Eminovici.

„În Registrul de naşteri şi botezuri pe anul 1850, la numărul trei (o copie a acestei pagini se păstrează în Bisericuța familiei de la Ipotești) este trecut:

„Data nașterii – ziua cincisprezece, luna ghenari;

data botezului – ziua douăzeci și una, luna ghenari;

secsul – fiu;

Numele carele s-au dat pruncului la botez – Mihail;

Numele și pronumele, starea sau meseria părinților pruncului – D. Ghiorghi Iminovici, căminar, cu soția sa Raluca, proprietari;

Polițiea sau satul unde s-au născut pruncul – în orașul Botoșani;

Numele și prenumele nașului sau a nașii – D. Vasile Iorașcu, stolnic;

Iscăliturile – a preotului, a nașului și a părinților: Ioan Ikonom, Vasile Iorașcu stolnic au fost naș, G. Iminovici căminar, Raluca Iminovici, căminar”, menționează sursa citată.

Cristelnița în care a fost botezat poetul se află acum la Ipotești și este expusă în Bisericuța familiei.

Potrivit biografiei oficiale, Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Eminescu și-a petrecut copilăria la Botoşani şi Ipoteşti.

Eminescu și-a prevestit că va trăi 78 de ani, dar a murit la 39

Între anii 1883 și 1889, Mihai Eminescu a scris foarte puţin, potrivit biografilor. A murit în condiții neclarificate până la capăt, interpretate diferit de la sursă la sursă, în casa de sănătate a doctorului Şuţu. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu, din Bucureşti, pe 17 iunie 1889, o zi mohorâtă și ploioasă. Avea doar 39 de ani.

© Public DomainMihai Eminescu în 1869, fotografie executată de fotograful praghez J. Tomas.
Foto: Misterul din viața lui Eminescu și monumentul din Paris al poetului - Sputnik Moldova
Mihai Eminescu în 1869, fotografie executată de fotograful praghez J. Tomas.

„Și-a dorit Eminescu să moară așa de tânăr? Cu siguranță nu! Într-una din însemnările sale, poetul își prevestea 78 de ani de viață”, menționează site-ul ortodox doxologia.ro.

© Public DomainMihai Eminescu la 35 de ani, în 1885.
Foto: Misterul din viața lui Eminescu și monumentul din Paris al poetului - Sputnik Moldova
Mihai Eminescu la 35 de ani, în 1885.

Reputatul eminescolog, profesorul român Nicolae Georgescu, în lucrarea “Cartea trecerii, boala şi moartea lui Eminescu”, afirmă că în halatul poetului mort s-au găsit două strofe, probabil ultimele sale versuri compuse în durere și deplină revelație, notează sursa citată.

Unul din catrenele găsite suna așa: „Atâta foc, atâta cer/ Atâtea lucruri sfinte/ Peste’ntunericul vieţii/ Ai revărsat, părinte!”

Monumentul lui Mihai Eminescu din Paris

Mai important decât toate necunoscutele și certitudinea datelor exacte din bografie este faptul că opera lui Eminescu continuă să fie admirată și să inspire. Unii îi adoră poezia romantică sau cunosc doar citate din Eminescu, alții îi preferă poezia filozofică. Mai sunt și cei care îi prețuiesc în primul rând opera publicistică – articolele pe care le-a publicat în presa vremii și în care relatează și comentează evenimentele politice de atunci, fenomenele sociale. 

Un monument al lui Mihai Eminescu se înalță și în inima Parisului.

© Photo : Elldor.Info - Agenţie de presă şi ziar online / Nadina Lisnic Statuia lui Mihai Eminescu din Paris
Foto: Misterul din viața lui Eminescu și monumentul din Paris al poetului - Sputnik Moldova
Statuia lui Mihai Eminescu din Paris

Statuia lui Mihai Eminescu din Paris a fost inaugurată în iunie 1989, când s-au împlinit 100 de ani de la moartea poetului naţional român. Este din bronz și are o înălţime de 2,5 metri.

Ce cunosc moldovenii despre Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
Video
Ce cunosc moldovenii despre Mihai Eminescu – Video

Statuia, sculptată de Ion Vlad, sculptor român din emigraţie, se află în preajma Bisericii ortodoxe române „Arhanghelii Mihail şi Gavriil”, la capătul străzii Jean de Bouvais, aproape de Universitatea Sorbona.

Pe cartea ţinută de Mihai Eminescu se pot citi versurile sale din “Odă (în metru antic)“, în română şi în franceză: „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată;/Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi,/ Ochii mei nălţam visători la steaua/Singurătăţii.”.

Statuia lui Mihai Eminescu din Paris este considerată de specialişti capodopera creației lui Ion Vlad (n. 24 mai 1920, Fetești, Ialomița – d. 28 ianuarie 1992, Paris).

Sculptorul Ion Vlad a părăsit România în 1965, la vârsta de 45 de ani, stabilindu-se la Paris. În anul 1972 i-a fost acordată cetățenia franceză, iar din 1975 a fost profesor suplinitor de sculptură și desen la Universitatea Sorbona.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0