Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: Unica imagine păstrată de la înmormântarea lui Mihai Eminescu - Foto

© Sputnik / Miroslav RotariBust - Mihai Eminescu
Bust - Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
Abonare
S-ar putea ca aceasta să fie singura imagine în care este surprinsă ceremonia de înmormântare a poetului și publicistului Mihai Eminescu.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Singura imagine păstrată care surprinde momentul înmormântării poetului și publicistului Mihai Eminescu a fost realizată de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi.

Бюст Михай Еминеску - Sputnik Moldova
Eminescu, despre starea economică a ţării. Unde a ajuns o ţară care nu a „ascultat” de el

Poetul român a plecat din viață pe 15 iunie 1889, iar ceremonia de înmormântare a avut loc sâmbătă, pe 17 iunie, după o slujbă la biserica Sfântul Gheorge cel Nou din București.

Se pare că ziua a fost una ploioasă, pentru că unele persoane sunt observate ținând umbrele în mână. Acest detaliu este confirmat și de istoricul literar Augustin Z.N. Pop, în cartea lui “Pe urmele lui Mihai Eminescu”, unde autorul spune că ziua înmormântării „a fost una ploioasă și mohorâtă”.

Sicriul poetului era acoperit cu pânză neagră, având la cap volumul de poezii îngrijit de Maiorescu. Potrivit presei vremii, o doamnă în negru care a depus pe pieptul poetului un buchet de flori “Nu mă uita”.

Sicriul se remarca printr-o simplitate extremă, așa cum solicita poetul în unele poezii. Șapte coroane ale Academiei Române și ale câtorva ziare înfrumusețau dricul, iar marii politicieni și latifundiari de atunci au strâns doar 270 de lei pentru ceremonia de rămas bun.

© Photo : DoxologiaÎnmormântarea lui Mihai Eminescu
Incredibil: Unica imagine păstrată de la înmormântarea lui Mihai Eminescu - Foto - Sputnik Moldova
Înmormântarea lui Mihai Eminescu

Necrologul a fost rostit de Grigore Ventura, prim redactor al ziarului Adevărul: „… acela ce zace aici înaintea noastră n-a fost al nimănui, ci al tuturor românilor. Nu e dar de mirare că toți îl plângem; dar lacrimile noastre, ale tuturor, se vor schimba în rouă roditoare și binefăcătoare sub razele luminoase ce va răspândi soarele amintirii poetului iubit”.

Fluxul de știri
0