Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu, la Kiev: Vizită învăluită de mister

© Photo : Miroslav RotariЦеремония инаугурации президента Майи Санду
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va întreprinde marți prima sa vizită oficială în străinătate, de la învestirea sa în funcție.

CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. O serie de documente bilaterale vor fi semnate mâine la Kiev de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Semnarea documentelor bilaterale va avea loc în urma discuțiilor celor doi șefi de state, care au loc în cadrul vizitei președintelui moldovean în țara vecină. Serviciul de presă al Președinției a publicat deocamdată doar componența delegației oficiale care o va însoți pe Maia Sandu, nu și agenda de lucru a președintelui și subiectele care vor fi abordate.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională - Iată ce cere

Anterior, Maia Sandu anunța că la Kiev va avea o întrevedere oficială cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal, și cu speakerul Parlamentului, Dmytro Razumkov. Mai mult, încă nu a apărut un comunicat oficial cu subiectele care vor fi abordate de cei doi șefi de state.

Vizita președintelui Republicii Moldova la Kiev este una, mai degrabă, protocolară, dar în cadrul căreia vor fi trecute în agendă problemele bilaterale dintre cele două state. De această părere este comentatorul politic Victor Juc. Acesta a comunicat pentru Sputnik Moldova că întâlnirile cu președinții altor state sunt salutabile.

„Ca și în cadrul întrevederii cu președintele României, în cadrul discuțiilor cu președintele ucrainean vor fi abordate toate subiectele legate de relațiile bilaterale dintre cele două state. Este foarte bine că există aceste întrevederi cu președinții altor state. Ieșim din acea izolare la care era expus președintele țării”, a precizat expertul.

Ce ține de subiectele care ar trebui incluse pe agenda discuțiilor, Victor Juc spune că acestea ar trebui să se refere în mod special la problemele cu care se confruntă relațiile bilaterale dintre republica Moldova și Ucraina.

„În relațiile moldo-ucrainene sunt foarte multe probleme, cum ar fi cea ecologică, energetică, problema produselor agricole. Sunt foarte multe probleme, mai ales că Ucraina tratează cu superioritate relațiile cu Republica Moldova”, a mai spus Victor Juc.

De precizat, Maia Sandu a avut deja o întrevedere cu un oficial străin. Este vorba de președintele României, Klaus Iohannis, care a întreprins o vizită oficială la Chișinău la finele anului trecut.

Встреча Президента Украины и Премьер-министра Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Sandu și Zelenski vor semna mai multe acte bilaterale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, au semnat în data de 29 decembrie, la Chișinău o declaraţie comună prin care au spus că se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral și reafirmarea relaţiei speciale dintre Bucureşti şi Chişinău.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că este gata să efectueze o vizită în Federația Rusă, în cazul în care va fi invitată oficial. Sandu a precizat că, fiind prim-ministru al Moldovei, pregătea deja o vizită la Moscova, lucru care nu s-a întâmplat din cauza demisiei sale.

„Într-adevăr, o astfel de vizită era pregătită. Sunt gata să plec și să vorbesc. Avem o mulțime de probleme pe ordinea de zi. În special, problemele legate de deblocarea exportului de mărfuri moldovenești, acordul privind pensiile, problema transnistreană - un subiect constant pe agenda noastră. Sunt foarte multe întrebări în soluționarea cărora eu aș dori să ajut”, a declarat șeful statului.

De menționat, Maia Sandu mai are planificată o vizită oficială în străinătate. După Kiev, aceasta urmează să meargă la Bruxelles.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0