Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională - Iată ce cere

© Photo : Miroslav RotariЦеремония инаугурации президента Майи Санду
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională cerând ca această să verifice constituționalitatea mai multor articole care, în opinia ei, "limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor".

CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. În opinia Maiei Sandu, articole de lege limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor țin de "dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții".

Встреча Президента Украины и Премьер-министра Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Sandu și Zelenski vor semna mai multe acte bilaterale
De asemenea, președintele a cerut "declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor".

Maia Sandu susține că Curtea ar urma să clarifice situația din țară.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Numărătoarea inversă pentru Maia Sandu - care este termenul limită
"Expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară. Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale", a precizat Maia Sandu într-un comunicat de presă făcut public pe site-ul presedinte.md.

"Situația fără precedent, creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică, poate fi soluționată prin expunerea Curții Constituționale și clarificarea lacunelor și contradicțiilor identificate în sesizarea depusă azi", a mai precizat președintele țării.

Sesizarea președintelui Maia Sandu este publicată pe site-ul presedinte.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0