CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Importul de mașini second-hand nu va contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere în Moldova. Oleg Cojocaru, președintele Uniunii Conducătorilor Auto, a menționat acest aspect într-un comentariu oferit în studioul radio al Sputnik Moldova.
Din 1 ianuarie, au fost anulate restricțiile la importul de mașini mai vechi de 10 ani. În același timp, a fost stabilit un principiu de aplicare a accizelor. Cu cât mașina este mai veche, cu atât va fi mai scumpă vămuirea.
„Părerea mea este următoarea: în primul rând, trebuie să ținem cont de siguranța rutieră. Importul de mașini vechi și uzate nu va contribui la sporirea siguranței pe drumuri”, a spus interlocutorul.
Potrivit expertului, există deja suficiente mașini în Moldova - fiecărui locuitor dintre cei 2,5 - 3 milioane din țară îi revin câte 1,1 unități.
„Conform acestui indicator, ne putem compara cu țările cu o economie dezvoltată. Pe de altă parte, dacă luăm în considerare faptul că la ora actuală toate saloanele auto din țară, parcările și piața auto sunt suprasaturate, atunci am o atitudine rezervată față de importul de noi automobile, cu excepția vehiculelor electrice și a hibrizilor, care vor schimba flota noastră învechită de mașini”, a spus expertul.
Cojocaru a atras atenția asupra faptului că abolirea interzicerii importului de mașini mai vechi de 10 ani dă „undă verde” pentru importul de mașini care au epuizat deja o anumită resursă a kilometrajului lor, dar care vor fi utilizate în continuare în Moldova.
„În orice caz, trebuie să fim atenți la acele mașini pe care le cumpărăm și le aducem din Europa. Este necesar, desigur, să sporim controlul tehnic, inspecția, revizuirea și repararea acestor vehicule. Nu spun că sunt proaste. Dar o mașină nouă este mai bună decât două vechi - de obicei, așa glumesc șoferii”, a spus Cojocaru.
Interlocutorul a adăugat că la mașinile produse acum 10-15 ani nu se ținea cont practic de impactului lor asupra mediului.
„În urmă cu 5-7 ani au apărut pe piața noastră așa-numiții hibrizi, vehicule electrice, mașini pe benzină cu catalizatori”, a spus expertul. În plus, potrivit lui, asemenea autoturisme au poluat grav mediul.
„În acest sens, desigur, există riscuri. Europa nu degeaba scapă de acest transport și îl trimite în țări terțe, noi încă va trebui să ”digerăm” asta și, cel mai probabil, într-o zi să instituim anumite restricții, așa cum este și în Europa – Euro-5, Euro-6 pe criterii ecologice”, a adăugat Cojocaru.
Consecințele utilizării „mașinilor vechi” vor fi vizibile în câțiva ani, a spus expertul. El crede că acest lucru va afecta sănătatea oamenilor și chiar calitatea alimentelor.
„În primul rând, este vorba de boli cardiovasculare, boli pulmonare, astm, alergii de diverse tipuri. Nu sunt medic și nu îndrăznesc să comentez acest lucru, dar faptul că aerul din Chișinău a devenit mult mai murdar în ultimii 30 de ani este o certitudine”, a spus Cojocaru.
De asemenea, specialistul a reamintit despre problema locurilor de parcare. „În curțile clădirilor înalte, începând cu ora cinci dimineața, motoarele încep să se încălzească timp de 10-15 minute, toate gazele de eșapament ajung în atmosferă. Cei care încă dorm le respiră”, a adăugat sursa.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova