Transportului auto din Republica Moldova îi revine o cotă de tocmai 88% din emisiile poluante ale bazinului aerian. Acestea afectează negativ starea de sănătate a populației, provocând alergii, bronșite sau dureri de cap, susține ecologistul Anatolie Prohnițchi.
Vehiculele produc cantități mari de hidrocarburi, oxizi de carbon, oxizi de azot şi de sulf. Cu cât mai proastă este starea tehnică a vehiculelor și mai joasă calitatea combustibilului utilizat, cu atât mai nocive sunt emisiile.
"Avem foarte multe mașini vechi, care există datorită faptului că sunt ieftine. Nici stațiile de testare nu fac față cerințelor, iar deprinderea cetățenilor de a folosi mai tot timpul mașina afectează mediul înconjurător", a menționat ecologistul.
Anatolie Prohnițchi spune că, pentru a respira un aer cât mai curat, ar fi bine ca în Chișinău să fie cât mai multe spații acoperite cu vegetație.
Potrivit lui, fiecare persoană se face responsabilă de situația în care am ajuns, iar pentru a reduce riscurile și impactul negativ este important să facem pași mici, dar siguri precum: să renunțăm la defrișarea copacilor, să plantăm cât mai mulți arbori, să păstrăm curățenia și să folosim transportul ecologic.
Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 92 la sută din populația planetei respiră aer poluat, iar aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an, din cauza bolilor provocate de acesta.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova