Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aerul din Chișinău, tot mai poluat: Ce soluții propun ecologiștii

© Sputnik / OsmatescoAnatolie Prohnițchi
Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii semnalează că una dintre principalele surse de poluare a mediului sunt gazele de eșapament emanate de mașini. Cel puțin în Capitală, practic fiecare familie deține câte un vehicul. Acest lucru afectează calitatea aerului pe care-l respiră chișinăuienii.
Aerul din Chișinău, tot mai poluat: Ce soluții propun ecologiștii

Transportului auto din Republica Moldova îi revine o cotă de tocmai 88% din emisiile poluante ale bazinului aerian. Acestea afectează negativ starea de sănătate a populației, provocând alergii, bronșite sau dureri de cap, susține ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Vehiculele produc cantități mari de hidrocarburi, oxizi de carbon, oxizi de azot şi de sulf. Cu cât mai proastă este starea tehnică a vehiculelor și mai joasă calitatea combustibilului utilizat, cu atât mai nocive sunt emisiile.

"Avem foarte multe mașini vechi, care există datorită faptului că sunt ieftine. Nici stațiile de testare nu fac față cerințelor, iar deprinderea cetățenilor de a folosi mai tot timpul mașina afectează mediul înconjurător", a menționat ecologistul.

Anatolie Prohnițchi spune că, pentru a respira un aer cât mai curat, ar fi bine ca în Chișinău să fie cât mai multe spații acoperite cu vegetație.

Трубы ТЭЦ-5 в городе Омске - Sputnik Moldova
Gunoiul sufocă Republica Moldova: De ce unii vor să-l ardem și ce pericole văd alții
"Plantarea copacilor și fâșiilor verzi împrejurul orașului ar fi o soluție ca să avem mai puțin praf și să reducem poluarea aerului. De asemenea, în oraș zilnic trebuie efectuată curățenia", a menționat interlocutorul.

Potrivit lui, fiecare persoană se face responsabilă de situația în care am ajuns, iar pentru a reduce riscurile și impactul negativ este important să facem pași mici, dar siguri precum: să renunțăm la defrișarea copacilor, să plantăm cât mai mulți arbori, să păstrăm curățenia și să folosim transportul ecologic.

Conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 92 la sută din populația planetei respiră aer poluat, iar aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an, din cauza bolilor provocate de acesta.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0