Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să-ți pregătești mașina pentru iarnă: Sfaturi ale automobiliștilor din Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariДорога
Дорога - Sputnik Moldova
Abonare
Inginerii din industria automobilistică atenționează că mașinile trebuie pregătite cu toată seriozitatea pentru iarnă, indiferent cât de blândă sau de aspră se anunță aceasta.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Zăpada, troienele, poleiul, gheața, asfaltul umed sau acoperit cu antiderapant, temperaturile scăzute și umiditatea ridicată a aerului sunt provocarea iernii pe drumuri.

Anvelopele de iarnă – condiția nr.1

Când vorbim despre pregătirea mașinii pentru sezonul rece, în primul rând ne gândim la echiparea cu anvelope de iarnă – condiția de bază pentru siguranța condusului.

Strada Alecu Russo - Sputnik Moldova
Societate
Șoferii pot economisi timp și nervi: Cum obții mai ușor un nou permis auto

Schimbarea anvelopelor de vară pe cele de iarnă ar trebui făcută când temperaturile coboară sub 7 grade Celsius, potrivit specialiștilor auto.

Să reținem că avantajul anvelopelor de iarnă mai constă și în faptul că oferă o aderență mai mare în condițiile de carosabil umed.

Toate anvelopele ar trebui să aibă dimensiuni egale și să fie produse de una și aceeași firmă, asta însemnând că trebuie să aibă același profil. Dacă anvelopele au mai fost folosite, este necesară evaluarea stării lor de uzură. Apoi trebuie verificată presiunea din anvelope și echilibrul.

Verificăm frânele, bateria, farurile, climatizorul, ștergătoarele de parbriz

Specialiștii auto recomandă neapărat, în prag de iarnă, verificarea sistemului de frânare.

În sezonul rece, în mod constant, înainte de fiecare pornire, trebuie verificată bateria (care iarna se descarcă mai repede), farurile (pentru a nu fi acoperite de gheață sau zăpadă), instalația de climatizare (pentru a ne asigura că filtrul de polen nu este înfundat), ștergătoarele de parbriz  (care pot îngheța, lipindu-se de parbriz).    

Din experiența automobiliștilor din Chișinău

Sputnik a alcătuit o listă cu recomandări privind pregătirea mașinii pentru iarnă și întreținerea ei în sezonul rece în condițiile specifice Republicii Moldova, după ce a stat de vorbă cu automobiliști cu experiență din Chișinău.

Denis Țurcanu - Sputnik Moldova
Expert auto: Șoferii începători nu trebuie lăsați singuri la volan

1. Verificăm starea acumulatorului (bateriei) la un service autorizat.

2. Verificăm uzura anvelopelor de iarnă, pentru că cele vechi și uscate vor avea aderența scăzută, vor luneca pe zăpadă.

3. Schimbăm ștergătoarele de parbriz, este important ca acestea să nu fie uzate pe timp de iarnă.

4. Schimbăm la timp soluția din radiator, procurând-o din magazine autorizate.

5. În portbagaj purtăm constant un instrument de curățat zăpada – o lopată cu coada scurtată, pentru cazurile în care mașina rămâne blocată în troiene, și un săculeț cu nisip.

6. Este important să avem rezervorul plin. Și nu strică să avem constant o roată de rezervă, un trepied și un cric.

7. Nu uităm de încărcătorul pentru mobil – prin telefon vom apela după ajutor, la nevoie.

8. Verificăm sistemul de climatizare și dacă aerul cald ajunge la parbriz.

9. Purtăm în geantă un spray special pentru dezghețarea lacătului mașinii.

 Camere de supraveghere video trafic auto  - Sputnik Moldova
Societate
Câte victime a făcut pe șosele Ziua Vinului – constatările Poliției

10. Procurăm o perie cu care vom curăța mașina de zăpadă și un răzuitor de gheață, pentru curățarea parbrizului.

11. Înainte de a porni motorul mașinii, aprindem farurile pentru vreo 15 secunde, pentru „a trezi” acumulatorul.

12. Păstrăm în mașină mănuși de rezervă – vom avea nevoie de ele dacă prima pereche s-a udat în timpul curățării vehiculului.

15. Păstrăm în mașină o lanternă și baterii de rezervă pentru aceasta.

16. Șoferii care pornesc în călătorii pe distanțe mai lungi trebuie să-și procure lanțuri pentru roți. Nu folosim lanțurile pe drumurile uscate, pentru că riscăm să uzăm anvelopele. Lanțurile pentru zăpadă îmbunătățesc tracțiunea și capacitatea de frânare pe drumurile înzăpezite sau înghețate.

17. Pe frigurile mari, înainte de a parca mașina, cu 5-10 minute înainte de a staționa, deschidem un pic, din mers, doua geamuri, pentru a le usca. În caz contrar, dimineața vom fi nevoiți să curățăm ghiața și pe interiorul geamurilor.

Pături și un termos cu lichid fierbinte

Dacă pornim la un drum mai lung pe timp de iarnă, este bine să avem în mașină pături, un termos cu ceai fierbinte şi suficient carburant, pentru a încălzi din când în când maşina, dacă rămânem blocaţi în troiene.

Nu strică să mai avem în mașină apă potabilă și alimente (conserve, covrigei), pentru că frigul le poate provoca halucinații persoanelor flămânde după doar câteva ore.

Fluxul de știri
0