Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

America, mai periculoasă ca oricând, pentru întreaga lume

© REUTERS / THOMAS P. COSTELLO/USA TODAYProteste la Washington, SUA
Proteste la Washington, SUA - Sputnik Moldova
Abonare
După alegerile și incidentele de aseară, care au decredibilizat establishment-ul din SUA, va fi creat un conflict extern pentru ca puterea americană să-și recapete ”credibilitatea” internă.

BUCUREȘTI, 7 ian – Sputnik. Ocuparea Capitoliului, consecință a controverselor uriașe care însoțesc victoria lui Joe Biden, dar și datele fără dubiu care arată ce fel de personaj este noul președinte creează o mare rană în imaginea și credibilitatea instituțiilor  americane.

Участники акции протеста сторонников действующего президента США Дональда Трампа у здания конгресса в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Haos la Washington: Împușcături în clădirea Congresului

Manifestațiile uriașe de la Washington, ca și atitudinea acuzatoare a președintelui Trump sunt semne clare că statul american trece prin cea mai mare criză de credibilitate din perioada războiului din Vietnam încoace!

Ori, această criză a credibilității la nivel de instituții are o mare importanță în SUA, un stat în care cetățeanul ”care contează”, contribuabilul, se vede mințit și înșelat de establishment! Și, la fel de grav, el, contribuabilul, vede VOTUL său înlocuit cu cel al întreținuților din zona săracă sau imigrantă!

Ceea ce nu e o glumă – iar consecințele, inclusiv nesupunerea civică sau greva fiscală pot cauza dezastre în ”cea mai mare democrație din lume”. Să nu uităm că, recent, acea mișcare BLM – o mizanscenă evidentă – a dat peste cap ordinea și a cauzat prejudicii mari statului.

Dar oare ce s-ar întâmpla dacă asemenea mișcări vor avea ca protagoniști chiar pe cei baza societății americane, contribuabilii – și nu ”întreținuții” care l-au votat pe Biden?!

Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Trump, mesaj surprinzător de ultimă oră

Altfel spus, cum se va confrunta establishment-ul cu revolta antisistemică a votantului lui Trump – nu numai cel republican, dar și cel care dorea o America pentru americani - și susținerea afacerilor locale, nu invazii globaliste!

Pentru că asta e Donald Trump – președintele americanului contribuitor și tradiționalist!

Joe Biden reprezintă exact opusul acestui curent – iar politica democrată, al cărei exponent este Biden, nu are soluții în paradigma care convine acestor americani contribuitori și tradiționaliști!

”Voi sunteți oamenii care ați construit America, nu oamenii care au dărâmat-o”, le spune Donald Trump celor care îl susțin! Iar manifestările anarhist-”progresiste” din 2020 îi confirmă afirmația, în ochii multora!

Analistul Dan Dungaciu spunea recent că ”Donald Trump nu este un accident, ci este expresia unor tendințe mai profunde. Dacă lucrurile stau așa, nici nu mai contează că e Donald Trump sau nu există, tendințele sunt acolo. Este un trumpism fără Trump, un curent ideologic, o stare de spirit, un element care va marca, prin urmare, și 2021 și poate și 2022”.

Un alt analist, Andrei Vlășceanu, consideră că ”Manifestația pro-Trump de la Washington este una justificată și reliefează falia care există în societatea americană, apar niște tranșee între cele două curente politice americane”.

Ambele idei mi se par corecte – și confirmă teoria că, după această controversată schimbare de putere la Washington și după primul episod al revoltei deschise anti-sistem, o rană este deschisă în ființa Americii.

Капитолий (Вашингтон) - Sputnik Moldova
OSCE și UE condamnă violențele de la Washington - atac la democrație

Are Joe Biden soluții să închidă această rană? O rană care nu se poate vindeca doar cu banii lui Soros sau din investițiile chineze?

În opinia mea nu are decât o soluție, cea pe care SUA o aplică mereu când are probleme: dezlănțuirea conflictelor externe.

Asta a făcut SUA în ultimii 70 de ani – de fiecare dată când a avut probleme, asta va face și acum. Probabil și ocuparea Capitoliului va fi un argument pentru un scenariu dement, specific celor care au dus la acțiunile SUA în Orient.

Când scriam acest articol am primit un mesaj că reputatul analist Constantin Gheorghe a postat un comentariu. Și, coincidență – aceeași temere… sau certitudine: va urma un conflict extern pentru ca establishment-ul american să-și recapete ”credibilitatea” internă.

Iată ce scrie fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase:

”Un conflict intern de magnitudinea celui actual, care va fi exacerbat de răzbunarea democraților, nu va mai putea fi rezolvat decât prin scoaterea lui în exterior. Rămâne de văzut cine va fi ținta. Cel mai probabil Rusia, pentru că Iranul nu are capacitatea de rezistență a afganilor. Este totuși o țară civilizată, care are multe de pierdut dacă se opune SUA”.

Joe Biden - Sputnik Moldova
Biden, apel tranșant către protestatarii de la Washington

Spre deosebire de Iran, Rusia, căruia i s-a construit o imagine amenințătoare, care o depășește pe cea a ”Imperiului Răului”, este cea mai bună alegere pentru un eventual război. Nuland la Departamentul de Stat este garanția conflictului. Nu trece mult și o vedem împărțind covrigi pe străzile Minskului. Pentru că Ucraina, Georgia și Belarus vor fi rampele de lansare ale atacului împotriva Rusiei. Rămâne de văzut ce va face China”.

În concluzie – noua ordine mondială nu e doar o poveste, ci va fi pusă în aplicare printr-o acțiune complexă, în care evenimentele sunt în derulare. Și probabil că au început odată cu pandemia.

Ah, că nu va fi ”ordine” în sensul clasic, ci în stilul „democrației americane”, ca la Kiev, Bagdad, Cairo, Tripoli etc. - asta e o chestiune… să zicem de semantică învechită.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0