Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

OSCE și UE condamnă violențele de la Washington - atac la democrație

© AFP 2024 / TASOS KATOPODISКапитолий (Вашингтон)
Капитолий (Вашингтон) - Sputnik Moldova
Abonare
OSCE a condamnat acțiunile violente din capitala Statelor Unite și l-a îndemnat pe Trump să-și recunoască înfrângerea.

CHIŞINĂU, 6 ian – Sputnik. Adunarea Parlamentară a OSCE a condamnat violenţele de la Washington și a îndemnat la respectarea proceselor democratice, într-o declarație publicată de organizație, citată de RIA Novosti.

Участники акции протеста сторонников действующего президента США Дональда Трампа у здания конгресса в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Haos la Washington: Împușcături în clădirea Congresului

Reamintim că astăzi susținătorii lui Donald Trump au pătruns în sediul Congresului, întrerupând ședința care urma să certifice victoria lui Joe Biden.

În declarația OSCE se menționează că “drept reacție la ciocnirile din interiorul și din jurul clădirii Capitoliului din Washington, districtul Columbia, conducătorii misiunii recente de observatori la alegeri ai Adunării Parlamentare a OSCE în SUA și președintele AP OSCE, Peter Lord Bowness, au condamnat violențele și au îndemnat la respectarea proceselor democratice”.

“De asemenea, aceștia și-au exprimat recunoștința membrilor Congresului și altor lideri politici, inclusiv membrii partidului actualului președinte, care au condamnat protestul”, se spune în document.

Joe Biden - Sputnik Moldova
Biden, apel tranșant către protestatarii de la Washington

În textul sunt citate și declarațiile deputatului german Michael Georg Link și a deputatului norvegian, Kari Henriksen, care îndeplinește funcția de coordonator special al misiunii observatorilor OSCE și de șef al delegației de observatori ai AP OSCE pentru alegerile din SUA, care au subliniat că “în calitate de conducători ai misiunii internaționale de observatori în alegerile din SUA din noiembrie, suntem îngrijorați în ultimele două luni de declarațiile iresponsabile ale actualului președinte și de acuzațiile lui nefondate despre falsificări de proporții”.

“Dezordinile de azi în Capitoliul SUA, unde protestatarii se confruntă cu poliția și încearcă să ia cu asalt clădirea pentru a stopa numărarea oficială a voturilor Colegiului Electorilor de către congres reprezintă un rezultat previzibil al acestor tentative iresponsabile ale președintelui Trump de a submina procesul democratic”, au adăugat ei.

Totodată, președintele AP OSCE Bowness a menționată că “în perioada consolidării autoritarismului și îndepărtare de democrație în unele regiuni ale OSCE, ciocnirile de azi din Capitoliu trimit un semnal absolut greșit”.

“Îndemnăm susținătorii lui Trump să recunoască rezultatele alegerilor, care trebuie să fie certificate în mod corespunzător, iar actual președinte – să dea dovadă de respect față de principiile democratice și procedurile legale, îndemnându-și susținătorii săi să demisioneze”, a adăugat el.

UE califică evenimentele din SUA drept ”atac asupra democraţiei”

Șeful diplomației din UE,  Josep Borrell, consideră că ceea ce se întâmplă la Washington ”este un atac asupra democrației și supremației legii”.

”În ochii întregii lumi, democrația americană este astăzi sub asediu. Este un atac fără precedent la democrație, institutele SUA și supremația legii”, a scris Borrell pe Twitter.

Potrivit lui, rezultatele alegerilor în SUA trebuie respectate.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel este sigur că SUA vor putea asigura transferul pașnic al puterii către președintele ales Joe Biden.

”Noi avem încredere că SUA vor putea asigura transferul puterii lui Joe Biden”, a scris el pe Twitter.

El a calificat drept un ”șoc” cele întâmplate la Capitoliul din Washington.

”Congresul SUA este templul democrației. Scenele de la Washington provoacă o stare de șoc”, a adăugat Preşedintele Consiliului European.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0