Prezența militară care schimbă România: din defensivă, în potențial ofensivă

Abonare
Prin prezența permanentă a unor arme precum MQ 9, care nu fac parte din doctrina defensivă – ci din cea a ”războiului preventiv”, am asista la schimbarea paradigmei militare a României și a parteneriatului româno-american.

Interviu cu dr. Radu Toma, expert în politică externă, istoric, jurnalist, scriitor

SUA au dislocat în România aparate de zbor fără pilot de recunoaștere, cu funcție de atac, MQ-9 Reaper, pentru a efectua colectarea de informații, supravegherea și recunoașterea în sprijinul operațiunilor NATO, anunță surse oficiale militare, preluate de Sputnik.

Avioanele-drone au ajuns la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, iar prezența lor repetată în România în ultimii ani, dar mai ales investiția de 130 milioane dolari pe care SUA o vor face în amenajarea bazei din Câmpia Turzii, ridică o întrebare: se va permanentiza prezența acestor avioane-dronă americane în România?

В сирийском воздушном пространстве возросла интенсивность присутствия летательных аппаратов - Sputnik Moldova
Politică
Expert: Dronele americane de atac reprezintă o amenințare pentru Moldova și România

Și dacă este așa, va fi formalizată printr-un nou tratat? Pentru că, așa cum spune dr. Radu Toma, se schimbă radical paradigma cooperării româno-americane, ca și raportarea la forțele americane de pe teritoriul României.

Iată un scurt interviu acordat Sputnik de dr. Radu Toma, expert în politică externă, istoric, jurnalist și scriitor. Unul dintre puținii experți în materie de SUA, ca trăitor acolo, dar și în privința Rusiei și a relației dintre cele două mari puteri. 

Dragoș Dumitriu: Încep direct cu ipoteza care suscită multe discuții: cum comentați permanentizarea prezenței dronelor MQ9 Reaper în România?

Dr. Radu Toma: Desigur, nu este prima dată când aceste drone sunt aici. Dar, să facem o precizare esențială: MQ9 Reaper sunt arme letale!  – sunt mai mult decât niște drone, seamănă mai mult cu avioanele multirol, de supraveghere și de atac. Asta este diferența între aceste avioane de atac și armele defensive de la Deveselu și din nordul Contanței.

Dragoș Dumitriu: Interesantă subliniere – deci permanentizarea lor ar avea o altă semnificație!...

Dr. Radu Toma: Da, subliniez pentru că asta schimbă esențial prezența armelor de top americane în România! În timp ce armele de la Deveselu sunt puse pe seama unui atac nuclear al Iranului, al Coreei de Nord, această dronă nu e făcută pentru apărare - e făcută pentru acțiuni de tip Soleimani, de atac și execuție!

Dragoș Dumitriu: Altfel spus, avem de-a face cu o prezență americană ofensivă pe teritoriul României.

Dr. Radu Toma: Eu de 12 ani aud despre un parteneriat româno-american defensiv! Cu insistență se spune că sunt rachete defensive la Deveselu, cu insistență se spune că ne păzim de Phenian, de Teheran. Or, aceste drone nu sunt defensive – sunt arme pur ofensive! O permanentizare ar fi o etapă nouă în sistemul militar.

Dragoș Dumitriu: Deci, vedeți posibilă o permanentizare?

Dr. Radu Toma: Permanentizare... vom vedea! Deocamdată nu e o permanentizare, pentru că nu e vorba de prezență printr-un tratat bilateral de genul Patriot. Dar, ce știm cu siguranță este că sunt pregătiți 130 milioane de dolari din Bugetul SUA pentru baza de la Câmpia Turzii și aici ar putea fi și facilități pentru aceste drone. Care apoi pot fi mutate cu ușurință la Constanța, de exemplu.

Dragoș Dumitriu: Chiar doream să vă cunosc opinia despre evoluția parteneriatului militar cu SUA.

Dr. Radu Toma: Mă interesează această relație România - SUA în măsura în care în strategiile militare occidentale s-a mers pe o linie defensive – un fel de linie Maginot imaginară. Dar, așa cum am spus, spre deosebire de acele armamente pe care ambele părți le-au prezentat ca defensive, acestea sunt ofensive. Iar după ele pot veni și altele – poate și nucleare.

Государственная Дума РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Dislocarea dronelor SUA la o bază din România a fost comentată de Duma de Stat

Dragoș Dumitriu: Care ar putea tensiona mai mult relația cu Moscova…

Dr. Radu Toma: Când mă uit la aceste avioane-drone ce văd: un plafom de zbor de 15.000, 14 rachete Hellfire, văd că zboară în aer 14 ore, are viteza de croazieră de aproape 400 de kilometri pe oră, o rază de acțiune de 1850 de kilometri… și văd că distanța până în Crimeea, văd că distanța Constanța – Moscova 1500 kilometri, mai scurtă decât raza dronei… Deci, da, dacă aceste drone rămân aici, se schimbă radical raportarea la forțe!

Dragoș Dumitriu: Deci ar putea fi date lovituri de pe teritoriul României pe teritoriul Rusiei!...

Dr. Radu Toma: Aducem aici aceste avioane-drone tip „hunter-killer” și, sigur, ne putem trezi că într-o zi un avion dronă să atace o persoană… sau o lovitură în Orient de pe teritoriu României. Dar, trecând peste aceste posibile, deloc imposibile, după cum s-a văzut recent - mi se pare altceva important: prin permanentizarea prezenței aici a acestor arme de top ofensive americane s-au creat premisele întoarcerii la aberanta doctrină a războiului preventiv al lui Bush Junior. Doctrină aberantă lansată în 2002 de George W. Bush, care a adus nenorocire în Orient și, mai departe, în alte zone ale lumii.

Dragoș Dumitriu: Concluzia care rezultă din acest interviu este, de fapt, un semnal de alarmă: atenție la schimbarea paradigmei militare a României prin prezența permanentă a unor asemenea arme care, așa cum spuneți, nu fac parte din doctrina defensivă – ci dintr-o formulă ofensivă, cu totul diferită de ceea ce s-a spus până acum.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0