Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Dronele americane de atac reprezintă o amenințare pentru Moldova și România

© Photo : Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaВ сирийском воздушном пространстве возросла интенсивность присутствия летательных аппаратов
В сирийском воздушном пространстве возросла интенсивность присутствия летательных аппаратов - Sputnik Moldova
Abonare
Amplasarea aparatelor de zbor fără pilot de categorie grea ale Forțelor Aeriene ale SUA la baza aeriană din orașul românesc Câmpia Turzii este încă un pas care atrage țările din întreaga regiune a Mării Negre în „centura instabilității”.

CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Dmitri Terehov. Comandamentul forțelor aeriene americane din Europa și Africa a raportat că un număr de drone MQ-9 Reaper și 90 de operatori au ajuns la baza aeriană principală a României.

Сирийская армия освободила лагерь палестинских беженцев Ярмук на юге Дамаска  - Sputnik Moldova
De ce NATO provoacă, dar Rusia previne incidentele militare

Ce sarcini concrete vor trebui să îndeplinească dronele nu s-a precizat, dar este indicat că vor contracara „amenințările la adresa securității regionale”. Mai simplu spus - vor „reține” Rusia. 

„Nu este clar cum dronele de atac pot asigura o securitate mai mare, de exemplu, popoarelor din Moldova sau România. Nu știm numărul exact al dronelor amplasate la baza aeriană românească, dar avioanele din această clasă sunt capabile să transporte o gamă largă de rachete aer-sol și bombe aeriene ghidate. De asemenea, pot juca rolul rachetelor cu rază medie de acțiune în ceea ce privește livrarea armelor de înaltă precizie către țintele strategice. 

Evident că Rusia nu își poate permite să nu reacționeze în același mod", a declarat expertul militar rus Aleksandr Hrolenko.

El a remarcat că, în 2019, Pentagonul a investit 40 de milioane de dolari în modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Mai mult, în aceleași scopuri, departamentul militar al Statelor Unite a solicitat încă 130 de milioane în 2021. Desigur, o investiție atât de mare trebuie să dea roade. Aceasta, potrivit lui Hrolenko, reprezintă o creștere a tensiunii în regiune. El a reamintit, de asemenea, că militarii care controlează echipamentul de control al dronelor la aerodromul de lansare este responsabil numai de decolarea și aterizarea dronei. Restul controlului asupra acțiunilor dronei, inclusiv selectarea țintei, are loc de pe teritoriul Statelor Unite prin canale de comunicații prin satelit.

“Principalul centru de control al dronelor americane de asalt de clasă grea se află la baza aeriană Creech din statul Nevada. Anume de acolo, de la o distanță sigură, oamenii din Pentagon își expun pericolului aliații din Europa de Est”, spune expertul.

De asemenea, Aleksandr Hrolenko consideră că o nouă apropiere a Chișinăului de România, în contextul sosirii în Câmpia Turzii a dronelor americane, constituie o amenințare la adresa securității Moldovei. Drept reacție la astfel de acțiuni ostile ale comandamentului american, Rusia își va continua dezvoltarea complexă a forțelor sale armate în toate direcțiile, a flotei de la Marea Neagră, îndeosebi a capacităților sale de atac.

“Prin acceptarea acestor aparate de zbor de teritoriul său, România, cu voie sau fără voia ei, atrage Moldova într-o zonă a instabilității. Totodată, România și Moldova sunt amenințate nu de niște inamici abstracți, ci chiar de propriii lor aliați americani”, consideră Hrolenko.

IV Международный военно-технический форум Армия-2018. День первый - Sputnik Moldova
Rusia
Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021
Totodată, expertul subliniază că actul fondator Rusia-NATO interzice dislocarea permanentă de trupe ale alianței pe teritoriul “tinerelor state democratice est-europene”, țărilor din fosta tabără socialistă. Respectiv, amplasarea MQ-9 pe o bază aeriană reprezintă o încălcare directă și agresivă a acestui act.

Între timp, Ministerul Apărării al României a anunțat că forțele aeriene naționale vor putea în viitor susține operațiunile aeriene ale NATO, acordând “ajutor tehnic și operativ”. Potrivit declarației autorităților românești de apărare, o astfel de cooperare “va contribui la sporirea potențialului de apărare colectivă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0