Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura: Granguri din MAEIE au încercat să deposedeze statul de consulatul din Odesa

© Sputnik / Miroslav RotariПравосудие
Правосудие - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un proces penal inițiat în cazul Consulatului Republicii Moldova din orașul Odessa a scos la iveală noi detalii.

CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova ar fi implicat într-o tentativă de deposedare a statului de sediul Consulatului Republicii Moldova, amplasat în Ucraina, orașul Odessa, strada Posmitnogo nr.2/2Б. Informația a fost făcută publică de Procuratura Generală, care anunță că pe acest caz a fost inițiat un proces penal. În cadrul procesului s-a constatat că la 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo: PG a devenit o structură cu adevărat independentă

Potrivit unui comunicat al PG, factorii de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale și-au asumat rolul de evaluator. Mai mult, prețul pentru imobilul cu care a fost schimbat sediului Consulatului a fost stabilit arbitrar. Astfel, diferența de preț fiind de circa 360 000 de dolari, „circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor”.

„Astfel, în lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea Grupului de lucru, instituit prin Dispoziția Prim-ministrului nr.36/2018 privind schimbul bunului imobil (construcție capitală) amplasat pe str.Postmitnogo nr.2/2Б, Odessa, Ucraina, proprietate a R.Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu următoarele bunuri proprietate privată – terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha și construcția capitală cu destinație locativă cu suprafața de 402,2 m2, cu anexele amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina”, este precizat în comunicatul Procuraturii.

Procuratura Generală explică că aceste acțiuni sunt ilegale, iar factorii de decizie vizați ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului Republicii Moldova din Odessa.

Procuraturii generale - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura va adopta soluții doar în baza legii: Reacția PG la protestele PAS

„Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul Republicii Moldova constituie circa 450 526 de dolari, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312 000 de dolari, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina, constituie 520 000 USD. Mai mult, decizia de schimb al imobilelor nu a fost influențată nici de schimbarea dubioasă, cu 7 zile anterior adoptării Hotărârii de Guvern nr.142/2019, a proprietarului bunului obiect al tranzacției de schimb, la prețul de 90 000 de dolari”, mai este precizat în comunicatul Procuraturii Generale.

Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu, manifestat prin tentativa de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului. Procuratura Generală va informa despre evoluțiile investigațiilor pe acest caz. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0