Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Pe viitor, procurorul general va reacționa mai dur

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procuratura Generală ar trebui să se ocupe de investigarea cazurilor, dar nu de polemicile cu clasa polititcă. De această părere este expertul Ian Lisnievschi.

CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. La sfârșitul anului 2020 s-a observat o tensiune asupra Procuraturii Republicii Moldova. Politicienii și-au permis să utilizeze instituția ca pe o armă politică, iar în 2021 am putea asista la o reacție dură a procurorului general față de unii politicieni. De această părere este comentatorul politic Ian Lisnievschi care a examinat Apelul lui Stoianoglo în studioul Sputnik Moldova. Potrivit lui, acesta ar fi motivul de bază pentru care Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii au lansat apelul către politicieni, pentru a înceta să mai aducă atacuri la adresa instituției și a procurorilor. 

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo - Apel către politicienii din Republica Moldova

„Am impresia că politicienii vor continua să folosească Procuratura în bătăliile lor. Să vină cu unele apeluri, să implice procurorul general în acest joc. Reacția prin care Procuratura cere ca politicienii să se îndepărteze de Procuratură și lucrurl procurorilor este una diplomatică. Prin acest apel, Procuratura dă de înțeles că nu va lăsa acest lucru neobservat, dar probabil va reacționa și o va face destul de dur. Cel mai probabil, în 2021 vom asista la o reacție mai dură a procurorului general față de unii politicieni care trec linia roșie, se implică în activitatea Procuraturii”, a menționat comentatorul. 

Potrivit analistului, instituția Procuraturii nu poate să dezvăluie anumite lucruri din procesul de gestionarea a cazurilor atunci când vor politicienii, pentru a nu compromite investigarea anumitor cazuri. Întrebat dacă Procuratura Generală este astăzi una independentă, Lisnievschi a declarat că încearcă să fie independnetă.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Maia Sandu a reaprins războiul dintre instituțiile statului

„Am văzut concursurile din 2019 în urma cărora a câștigat persoana cu cel mai mare punctaj. Am văzut și încercarea de a schimba anumite lucruri, dar am asistat și la implicarea în continuare a politicului în activitatea Procuraturii”, a mai spus comentatorul. 

Amintim, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut astăzi, 5 ianuarie, un apel către clasa politică cerându-i să înceteze atacurile asupra independenței Procuraturii. Apelul este susținut de conducerea Consiliului Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova.

În cadrul unui briefing de presă, Stoianoglo a declarat că în ultima perioadă se constată o serie de conflicte și tensiuni îngrijorătoare legate de punerea în practică a principiului separării puterilor în stat. 

„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de unii politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, inventând fel de fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic”, a declarat Procurorul General. 

Potrivit lui Stoianoglo, în ultimele decenii rolul procuraturii a evoluat substanțial, iar numărul cazurilor aflate în gestiune a crescut foarte mult. Acesta mai spune că justiția nu se face pe Facebook, la televiziune sau în birourile de la Președinție sau Legislativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0