Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ar fi preferabil ca președintele să urmeze Constituția, dar să nu caute soluții

© Sputnik / Mihai CarausMihai Petrache
Mihai Petrache - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept constituțional Mihai Petrache consideră că președintele Maia Sandu trebuie să urmeze procedurile constituționale și să nu aștepte alte soluții. Adică Petrache spune că ar trebui să desemneze un premier pentru a forma un nou Guvern.
Expert: Ar fi preferabil ca președintele să urmeze Constituția, dar să nu caute soluții

Președintele Maia Sandu a declarat că va aștepta răspunsul Curții Constituționale la o sezizare depusă de deputații fracțiunii PAS care doresc ca Curtrea să precizeze decă Parlamentul se poate autodizolva, chiar dacă această procedură nu este prevăzută de Legea Supremă.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Clasa politică moldovenească - cea mai mare dezamăgire a anului 2020
Expertul în drept constituțional Mihai Petrache consideră că președintele Maia Sandu trebuie să urmeze procedurile constituționale și să nu aștepte alte soluții, adică să desemneze un premier pentru a forma un nou Guvern. El spune că jurispudența Curții Constituționale este destul de vastă la acest capitol și obligă președintele să acționeze conform prevederilor constituționale, iar una din ultimele decizii ale CC spune că, în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, preşedintele este obligat ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

„Din punctul meu de vedere, cel mai simplu este de a urma procedurile constituționale, adică președintele să purceadă la formarea unui nou guvern. Președintele desemnează un premier, se formează un nou guvern competent, tranzitoriu, iar în câteva luni va avea posibilitatea să demonstreze că va fi Guvernul pe care toți îl așteptau”, a mai spus Petrache.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Pe cine va numi Sandu în funcția de premier - declarație
Expertul nu exclude și varianta unui Guvern minoritar.

„Președintele ar putea să accepte și un Guvern minoritar în situația când în Parlament nu există o majoritate parlamentară, iar acest fapt îi dezleagă mâinile președintelui de a propune un guvern minoritar. Acesta va trebui să demonstreze că țara poate fi guvernată altfel”, a precizat Mihai Petrache.

Președintele Maia Sandu a declarat că autodizolvarea Parlamentului ar fi cea mai rapidă soluție, iar pentru aplicarea acestei decizii ar fi nevoie de 2/3 din voturile deputaților. Totodată, Președintele a mai spus că nu există în Constituție o astfel de prevedere, dar nici nu este interzisă această opțiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0