Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Euro s-a scumpit cu 2 lei către sfârșit de an: Cât costă acum valutele

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaТабло курса евро в витрине операционной кассы
Табло курса евро в витрине операционной кассы - Sputnik Moldova
Abonare
Comparativ cu prima zi a anului 2020, euro este mai scump cu aproximativ 2 lei pe data de 31 decembrie. Cotația dolarului a rămas cam la același nivel. Rubla rusească a pierdut 4-5 bani. Vă spunem cât costă valutele la bănci pe final de an și care este cursul oficial.

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Am început anul cu un curs oficial al euro de 19,2605 lei și îl încheiem cu un curs de 21,1266 lei, conform cotațiilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru 1 ianuarie și, respectiv, 31 decembrie 2020.

Dolarul american era cotat de BNM cu 17,2093 lei pe 1 ianuarie, iar în ultima zi a anului echivalează cu 17,2146 lei.

Prezentăm și cotațiile BNM pentru alte trei valute de referință din zilele 1 ianuarie și 31 decembrie. Hrivna ucraineană: 0,7220 lei – 0,6075, leul românesc:  4,0305 lei – 4,3340 lei, rubla rusească: 0,2780 lei – 0,2312 lei.

Cursul valutar BNM versus prețurile practicate de bănci

Unitățile de schimb valuitar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără pe 31 decembrie dolarul în medie cu 17,08 lei și îl vând cu 17,30 lei – 17,32 lei

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic

Băncile cumpără euro cu 20,92 lei – 20,96 lei și îl vând cu 21,26 lei - 21,29 lei.

La bănci, rubla rusească este cumpărată, în medie, cu 22 bani și vândută cu 23,4 bani – 24 bani.

Leul românesc are prețul de 4,16 lei – 4,17 lei moldovenești la cumpărare și 4,36 lei – 4,39 lei moldovenești la vânzare.

Hrivna ucraineană este cumpărată de aceleași unități cu aproximativ 0,42 lei - 0,44 lei și vândută cu 0,63 lei - 0,64 lei.

La cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 31 decembrie, un dolar american este cotat cu 17,21 lei, un euro – cu 21,13 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60,75 bani, un leu românesc – cu 4,33 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,12 bani.
© Screenshot / Banca Națională a MoldoveiRatele de schimb (curs valutar) BNM pentru 31 decembrie
Euro s-a scumpit cu 2 lei către sfârșit de an: Cât costă acum valutele - Sputnik Moldova
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 31 decembrie

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Moldovenii din străinătate trimit mai puțini bani acasă

Din cauza crizei economice provocate de COVID-19, scad sumele de bani trimise acasă de moldovenii care lucrează în străinătate. Expertul economic Viorel Gîrbu a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre posibilele consecințe ale acestui ea fenomen.

Сергей Пушкуца - Sputnik Moldova
Ce realizări în 2020 a raportat Serghei Pușcuța

Expertul a constatat că transferurile bănești acasă ale moldovenilor plecați să lucreze peste hotare au scăzut simțitor în ultimele luni.

Cu toate acestea, aici, în Moldova, ai impresia că bani ar exista mai mulți. Se întâmplă din cauza faptului că cetățenii își demonstrează mai intens puterea de cumpărare în ajunul sărbătorilor de iarnă. Starea de fapt a pieței financiare arată că volumul sumelor transferate de peste hotare a scăzut semnificativ, a spus Viorel Gîrbu. Pușcuța

„Cetățenii vând mai puțină valută și, de asemenea, nu se grăbesc să depună sume în dolari și euro la bănci. Acești doi factori denotă o reducere a transferurilor financiare de la moldovenii din străinătate. Tabloul este agravat și de o creștere a nivelului de sărăcie în țară”, a spus expertul.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, în situația de acum din Moldova, banii trimiși acasă de moldovenii aflați la muncă în străinătate au contribuit la reducerea sărăciei populației.

Ambulanța - Sputnik Moldova
Societate
Cum să nu ajungi la spital de Revelion: Unii sunt precauți

Dacă va continua actuala tendință de reducere a transferurilor bănești din străinătate, sărăcirea cetățenilor se va produce într-un ritm mai alert, a comentat expertul.  

„Economia Moldovei se bazează în mare măsură pe aceste transferuri din străinătate. Acestea stimulează consumul de bunuri și servicii în țară, creșterea importurilor. O reducere a acestor transferuri va duce la o sărăcie mai mare. În astfel de condiții, dezvoltarea în continuare a economiei ar fi problematică”, a rezumat Gîrbu.

Aproape 18% dintre moldoveni și-ar dori să plece la muncă în străinătate în următoarele șase luni. Acest fapt rezultă din rezultatele unui studiu sociologic realizat de Institutul IDIS „Viitorul” și CBS-AXA.

Anul trecut, peste 36 de mii de cetățeni au părăsit țara. Se estimează că în 2020 vor pleca alte 35-40 de mii de persoane.

Rezervele valutare ale BNM și inflația

Rezervele valutare ale BNM au atins un nou nivel-record, de 3 miliarde 674 de milioane 820 de mii de dolari americani (3,674,820.33 milioane de dolari SUA) pe 30 noiembrie.

În luna noiembrie 2020, rata anuală a inflației a constituit 0,93 la sută, potrivit BNM.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a anunțat că pe final de decembrie 2020 ne putem alege cu o inflație apropiată de „zero”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0