Brexitul la final: s-au semnat tratatele!

© AP Photo / Francisco SecoТень человека падает на фасад штаб-квартиры ЕС в Брюсселе
Тень человека падает на фасад штаб-квартиры ЕС в Брюсселе - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat astăzi cele trei tratate care vor reglementa relaţiile dintre UE și Marea Britane de la 1 ianuarie 2021.

BRUXELLES, 30 dec - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel au semnat astăzi trei tratate care vor reglementa relațiile UE - Regatul Unit în faţa camerelor de luat vederi şi ale fotografilor, iar documentele urmează să fie transportate cu un avion al Royal Air Force la Londra.

Evenimentul are loc după ce UE și Marea Britanie au reuşit să ajungă în ajunul Crăciunului la un acord “in extremis” pe tema relaţiilor post-Brexit. Negocierile au fost dificile, au durat luni întregi și a existat temerea că nu se va ajunge la un acord.

“Acordul pe care l-am semnat astăzi este rezultatul unor luni intense de negocieri în care Uniunea Europeană a manifestat un nivel de unitate fără precedent. Este un acord echitabil și echilibrat care protejează pe deplin interesele fundamentale ale Uniunii Europene și creează stabilitate și predictibilitate pentru cetățeni și companii”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Cele trei acte semnate sunt: – Acordul Comercial şi de Cooperare între UE şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), de o parte, şi Regatul Unit, de cealaltă parte; – Acordul privind procedurile de securitate pentru schimbul şi protejarea informaţiilor cu caracter confidenţial între UE şi Regatul Unit; – Acordul privind cooperarea pentru folosirea sigură şi paşnică a energiei nucleare, între Euratom şi Regatul Unit.

Поездка президента РФ В. Путина в Берлин для участия в Международной конференции по Ливии - Sputnik Moldova
Brexit aduce noi oportunități pentru UK pe piaţa rusească

Fiecare acord a fost semnat în câte două exemplare, primul la Bruxelles de către von der Leyen şi Michel – cu excepţia celui de-al treilea acord, care va fi semnat doar de şefa Comisiei Europene în numele Euratom, iar apoi la Londra, de către premierul britanic Boris Johnson.

Acum se așteaptă semnătura din partea premierului britanic, eveniment care ar putea avea loc chiar în această după-amiază.

Dar la Londra trebuie ca și Parlamentul britanic să se pronunţe prin vot asupra acordului comercial cu UE.

Semnarea acordului a fost posibilă după ce la începutul săptămânii, pe 28 decembrie, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au dat undă verde aplicării provizorii de la 1 ianuarie a acordului post-Brexit.

Acordul care va fi aplicat cu titlu provizoriu trebuie să fie ratificat şi de către Parlamentul European undeva în luna ianuarie. Acest lucru s-a complicat din cauza că tratatul comercial nu a fost convenit în timp pentru a permite ratificarea lui parlamentară până la finalul perioadei de tranziție. De altfel, Comisia Europeană a propus o “Rezervă de ajustare la Brexit“, dotată cu 5 miliarde de euro, care să contribuie la contracararea consecinţelor economice şi sociale asupra celor mai afectate sectoare de ieşirea Regatului Unit din UE, la 1 ianuarie 2021.

Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Moldova
Politică
Brexit: „Nu se va încheia niciun acord între UK şi UE”

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, la un acord comercial după nouă luni de negocieri intense și cu doar o săptămână înainte de încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, care implică încetarea aplicării normelor europene pe teritoriul britanic.

Textul include 1.246 de pagini ale documentului comercial, precum şi acorduri privind energia nucleară, schimbul de informaţii secrete, energia nucleară civilă şi o serie de declaraţii comune.

Acordul presupune că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, când Regatul Unit părăseşte în sfârşit piaţa unică europeană şi uniunea vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din UE sau Regatul Unit.

Acordul post-Brexit, încheiat după patru ani și jumătate de la referendumul privind ieșirea Regatului Unit din UE, reprezintă prima înțelegere comercială și de securitate încheiată de Uniunea Europeană cu un stat care a decis să se desprindă de proiectul european după o apartenență de 47 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0