Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Krasnoselski la conferința de presă de totalizare: Suntem pregătiți pentru dialog

Abonare
Liderul regiunii transnistrene a spus dacă va fi sau nu impus un lockdown în regiune, care va fi vaccinul pe care îl va alege Transnistria, iar cererea privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii a catalogat-o drept publicitate politică.

TIRASPOL, 26 dec. - Sputnik, Maria Mihailova. Întâlnirea lui Vadim Krasnoselski cu jurnaliștii din acest an a avut loc într-un format neobișnuit. Motivul este pandemia de coronavirus. La conferința de presă de totalizare au fost invitați doar redactorii șefi ai mass-media din regiunea transnistreană. S-a vorbit despre politica externă și internă, lupta împotriva coronavirusului, programele de stat și proiectele sociale.

CC BY 4.0 / Официальный сайт Президента Приднестровья / Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского.
Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского - Sputnik Moldova
1/2
Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского.
CC BY 4.0 / Официальный сайт Президента Приднестровья / Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского.
Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского - Sputnik Moldova
2/2
Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского.
1/2
Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского.
2/2
Итоговая пресс-конференция Вадима Красносельского.

 

 

Despre politica externă

Discuția a început cu relațiile dintre Moldova și Transnistria. Vadim Krasnoselski a reacționat la declarațiile făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, privind nedorința acesteia de a se întâlni cu el.

"Una este când faci unele declarații, aflându-te în opoziție, chiar dacă ești aleasă. Și este un cu totul alt lucru când ești un președinte aflat în exercițiu. Acestea sunt grade diferite de responsabilitate. Totul trebuie să se așeze la locul lor, puterea trebuie obținută de jure și atunci președintele, și nu opoziția, va lua decizii. Iată atunci vom analiza declarațiile”, a subliniat liderul transnistrean.

Krasnosolski consideră că cererile Maiei Sandu privind retragerea trupelor rusești din Transnistria reprezintă o formă de publicitate politică și dorința de a atrage atenția.

”Doamna Sandu nu a spus nimic nou. Și Igor Dodon la fel spunea că după reglementare, va fi necesar retragerea ”trupelor străine". Doamna Sandu a spus asta puțin altfel. Mai abrupt. Și poziția noastră este una similară. În primul rând, acest lucru nu poate fi rezolvat fără Rusia și fără poporul transnistrean, dar noi rămânem loiali trupelor de menținere a păcii din Rusia, înțelegem cine a adus pacea pe pământul nostru. Trupele de menținere a păcii sunt garantul păcii, atât pentru Transnistria, cât și pentru Moldova", a declarat Krasnoselski.

De asemenea, el a subliniat disponibilitatea de a continua negocierile cu Moldova. Pe parcursul ultimului an, dialogul a încetat practic. Acest lucru este cauzat nu atât pandemia coronavirusului, cât evenimentelor politice de pe malul drept al Nistrului.

Верховный Совет непризнанной ПМР - Sputnik Moldova
Politică
Transnistria a răspuns la apelul lui Sandu de a retrage forțele de menținere a păcii

"Poziția noastră rămâne aceeași. Suntem pregătiți pentru dialog atât în ​​formatul 1+1, cât și în formatul 5+2. Rămânem fideli principiilor bunei vecinătăți, cooperării și negocierii. În același timp, insistăm fără echivoc privind necesitatea prezenței pe malurile Nistrului a trupelor ruse de menținere a păcii. Cred că aceasta este doar baza, datorită căreia sunt posibile negocierile de mai departe, și nu trageri de mitraliere, tunuri și alte provocări. Este important să înțelegem acest lucru", a adăugat liderul transnistrean.

În concluzie, Krasnoselski a ținut să precizeze caracterul complex al relațiilor cu Rusia, a remarcat cooperarea militară, menținerea păcii, componenta politică și formatul „5+2”, în care Federația Rusă acționează în calitate de garant.

Despre lupta cu coronavirusul

În timpul discuției cu jurnaliștii, liderul transnistrean a vorbit despre modul în care a fost construit un model eficient de combatere a COVID-19. Inițial, regiunea avea doar 220 de paturi în secții de boli infecțioase. În timpul pandemiei, capacitatea paturilor a fost extinsă la 2800. În primăvară, tratamentul se făcea doar în spitale.

"Din 100% dintre pacienți, 60-70% aveau pneumonie. Și cum pot fi lăsați acești oameni acasă, astfel încât să poată fi tratați singuri? Acest lucru este imposibil. Prin urmare, inițial a fost construit un sistem prin care toți pacienții cu coronavirus sunt tratați exclusiv în spitale", a spus Krasnoselski

Începând cu 2 decembrie, pacienții asimptomatici erau tratați la domiciliu. Dacă starea de sănătate se agrava - pacientul era trimis la spitalul-covid. „Acum, aproximativ 300 de persoane au fost transferate de acasă la tratament în spitale”, a spus liderul transnistrean.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politica Maiei Sandu ar putea aduce daune ireparabile reglementării transnistrene

Astăzi, în regiune se tratează aproximativ 5,5 mii de pacienți infectați cu coronavirus. Mai puțin de 1% sunt în stare gravă și doar 1 persoană este conectată la aparatul de respirație artificială.

"Acum, în medie, se infectează cam 500 de persoane pe zi. 30 de zile - 15 mii. Trebuie să facă cel puțin două teste - adică este nevoie de 30 de mii de teste. Și orice altceva legat de tratament - nutriție, medicamente, îngrijire adecvată este o povară colosală asupra bugetului, și asupra medicilor", a subliniat liderul transnistrean.

Krasnoselski a spus câți bani s-au cheltuit pentru lupta împotriva COVID-19. De la începutul pandemiei, au fost mai mult de 300 de milioane de ruble transnistrene, ceea ce este aproape echivalentul sumei în lei moldovenești. O treime - pentru salariile medicilor care lucrează în spitale de boli infecțioase. În plus, pacienții Covid sunt testați gratuit în Transnistria. De asemenea s-au cheltuit bani pentru organizarea tratamentului, alimentației și achiziționarea de medicamente.

Vorbind despre vaccinarea împotriva coronavirusului, Krasnoselski a menționat că ar trebui să fie voluntară. "Avem posibilitatea de a studia care vaccin este mai bun. Pe acela îl și vom achiziționa", a adăugat el.

Despre lockdown

Liderul Transnistriei a promis că nu va exista un blocaj total în Transnistria. Potrivit lui Krasnoselski, măsurile specifice sunt cele mai eficiente în condițiile actuale.

"Dacă vorbim despre lockdown, trebuie să oprim absolut totul, adică întreprinderile mari, mijlocii și mici, instituțiile de învățământ și alte instituții. Este posibil în condițiile noastre? Probabil că nu", a spus el.

Transnistria a ales să se limiteze la unele restricții locale. Ca exemplu, Krasnoselski a adus ca exemplu schema de lucru în instituțiile de învățământ. Un student se îmbolnăvește, întreaga clasă intră în carantină. Dar nu se oprește activitatea întregii instituții de învățământ. În același timp, el a catalogat învățământul la distanță drept un dezastru, dar în același timp a fost de acord că este o măsură necesară în aceste condiții.

Плакат с изображением премьер-министра Беньямина Нетаньяху в маске в Израиле  - Sputnik Moldova
Societate
Zile grele pentru moldovenii din Israel: Lockdown general

Despre majorarea salariilor și pensiilor

Krasnoselski le-a mai spus jurnaliștilor că în bugetul pentru anul viitor au fost planificați bani pentru o creștere a salariilor pentru angajații din sectorul bugetar și a pensiilor. Autoritățile au rezervat 160 de milioane de ruble transnistrene pentru acest lucru.

În același timp, plata pentru serviciile comunale și taxa pentru călătoriile în transportul public nu se vor majora în 2021. În ceea ce privește componenta de preț: toate tarifele vor rămâne la nivelul anului 2020. În Transnistria, nu va suferi schimbări nici costul educației în instituțiile de învățământ superior și de specialitate. Potrivit lui Krasnoselsk, studenții transnistreni plătesc în medie de la 10 la 25 la sută din costul total pentru educație. Principalele costuri sunt suportate de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0