Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Transnistria a răspuns la apelul lui Sandu de a retrage forțele de menținere a păcii

© Sputnik / Irina LeahovaВерховный Совет непризнанной ПМР
Верховный Совет непризнанной ПМР - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un interviu acordat ”Gazetei Parlamentare”, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski s-a referit și la recentele declarații ale președintelui nou ales al Moldovei.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, a declarat în interviul pentru ”Gazeta Parlamentară” că Chișinăul încearcă iarăși să abordeze problema artificială a ”retragerii trupelor” din regiune.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politica Maiei Sandu ar putea aduce daune ireparabile reglementării transnistrene

Krasnoselski consideră că astfel de declarații sunt politizate și vizează deplasarea accentului de pe agenda reală a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a pronunțat luni pentru retragerea de pe teritoriul regiunii transnistrene a Grupului Operativ de Trupe Ruse care asigură paza depozitelor de arme, precum și lichidarea acestor armamente în general. Ea a sugerat că, în locul trupelor ruse de menținere a păcii, în regiune ar trebui să existe observatori civili care să activeze sub egida OSCE.

”Deocamdată nu există temeiuri juridice și condiții prealabile pentru a efectua o schimbare în formatul actual al operațiunii de menținere a păcii”, a declarat interlocutorul publicației.

Potrivit acestuia, în Transnistria, sunt obișnuiți cu declarațiile răsunătoare ale politicienilor moldoveni, care ”nu se deranjează să aprofundeze conținutul problemelor serioase”. El a cerut Chișinăului să dea dovadă de mai multă responsabilitate și chibzuință în expunerea poziției sale.

Transnistria, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului. În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin intermediul forței, Transnistria a devinit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0