Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce urmează după demisia Guvernului: Ce spune Constituția

© Sputnik / Mihai CarausПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a anunțat ieri demisia sa și a întregului Cabinet de Miniștri. Ce urmează după demisia Executivului.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Cabinetul de Miniștri, condus de Ion Chicu, și-a dat demisia. Propunerea despre demisia sa și a întregii echipe a fost făcută de premier, fostului președinte Igor Dodon, în ultima zi a mandatului, 23 decembrie. Articolul 103 din Constituția Republicii Moldova, privind încetarea mandatului, stabilește clar că Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament sau al demisiei prim-ministrului, va îndeplini numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Totodată, Legea prevede că Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Oficial: De azi vom avea un nou președinte

Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.

Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

„În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”, este stipulat în articolul 85 al Constituției.

Miercuri, 23 decembrie, Ion Chicu anunța că intenționează să se întâlnească cu președintele ales, Maia Sandu, dar fără a oferi mai multe detalii.

Ion Chicu  - Sputnik Moldova
Politică
Chicu se întâlnește mâine cu Sandu: Va asigura sau nu interimatul?

Ulterior, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul a declarat că se va întâlni cu Maia Sandu joi, 24 decembrie. Până la această oră încă nu este clar când prim-ministrul va depune cererea de demisie.

De precizat, fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate a declarat că nu va susține numirea unui nou Guvern. Democrații nu exclud că ar putea susține desemnarea unui guvern tehnocrat care să se ocupe în continuare de probleme țării. Totodată, majoritatea fracțiunilor din Parlament susțin că unica soluție este dizolvarea acestui Parlament și declanșarea alegerilor anticipate. Acest lucru înseamnă că Guvernul demisionar condus de Ion Chicu va asigura interimatul, dar în limitele prevederilor legale stipulate în Constituție. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0