Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oficial: De azi vom avea un nou președinte

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova va avea de astăzi, oficial, un nou președinte. Maia Sandu a fost aleasă, iar astăzi va avea loc ceremonia de învestire.

CHIȘINĂU, 24 dec - Sputnik. Astăzi, joi, 24 decembrie, Republica Moldova se va alege cu un nou președinte pentru următorii patru ani. Ceremonia de învestire a celui de-al șaselea președinte, prima femeie președinte din istoria țării de la independență încoace, va începe la ora 11:00 și se va desfășura la Palatul Republicii. În scopul asigurării ordinii publice, precum şi pentru prevenirea şi contracararea posibilelor încălcări ale ordinii de drept şi altor acţiuni care ar putea periclita buna desfăşurare a evenimentului, circulația rutieră pe mai multe străzi din centrul Capitalei va fi limitată. Securitatea și ordinea publică va fi asigurată de ofițerii de patrulare care vor supraveghea circulaţia rutieră, atât în vederea dirijării fluxului participanţilor la trafic şi redirecţionării deplasării transportului, cât și în vederea evitării ambuteiajelor.

Excepție de la regulă pentru învestirea Maiei Sandu

Chiar dacă în condițiile stării de urgență întrunirile cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane sunt interzise, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că la ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu se va face excepție de la această regulă. Potrivit hotărârii CNESP, ceremonia, planificată pentru data de 24 decembrie 2020, va dura cel mult 2 ore, iar numărul participanților nu va depăși 250 de persoane.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: De joi Maia Sandu, responsabilă de toate

Comisia a dispus ca organizatorii ceremoniei să întocmească lista de evidență epidemiologică a participanților la eveniment după modelul stabilit și să o prezinte organelor abilitate. De asemenea, vor asigura termometria fiecărui participant la ceremonie la intrare în clădire. Persoanele cu temperatura corpului mai mare de 37,5 grade Celsius nu vor fi admise în incinta Palatului Republicii. Toți participanții la ceremonia de inaugurare vor trebui să poarte corect măștile de protecție și să respecte distanța fizică de 1,5 metri. Scaunele sau fotoliile vor fi amplasate în sala festivă la o distanță de 1,5 metri în față, spate și lateral. Cu 3 ore înainte de începerea ceremoniei va trebui asigurată dezinfecția tuturor încăperilor, inclusiv a sălii festive, a holurilor sau grupurilor sanitare.

Maia Sandu va purta un colan cu pietre prețioase la depunerea jurământului

Potrivit unei legi adoptate în 2009, preşedintele Republicii Moldova poartă Colanul Prezidenţial în ziua învestiturii, dar şi cu ocazia „ceremoniilor şi acţiunilor de protocol de importanţă deosebită”. Colanul Prezidenţial este un colier, o bijuterie confecţionată din argint şi aur, cu 63 de zircoane naturale, 9 rubine artificiale şi un mic diamant. Colierul cântărește aproximativ 520 de grame și este compus dintr-un lanţ şi un însemn confecţionat din argint, cu diametrul de 120 de mm. Preţul aurului, argintului şi al pietrelor preţioase utilizate la confecţionarea Colanului Prezidenţial se cifra în 2012 la aproximativ 14 mii de lei, manopera fiind de 10 ori mai scumpă (1 euro echivala în martie 2012 cu 15,65 lei). În 2009, Parlamentul a stabilit că suma alocată pentru confecţionarea însemnului, la Uzina “Giuvaier” din Chişinău, nu va depăşi 150 de mii de lei.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
De ce Maia Sandu trebuie să renunțe la cetățenia română

Acesta este şi preţul anunţat de conducerea uzinei în 2012, când colierul era deja confecționat. Lanţul, cu o lungime de 850 de mm, este din argint şi poleit cu aur. Constă din verigi oval-orizontale pe mijlocul cărora este dispus câte un crin dublu care alternează cu verigi având imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, iar acvila şi accesoriile acesteia sunt confecţionate din aur. Veriga centrală a lanţului Colanului Prezidenţial este compusă dintr-o cunună din frunze de stejar, în relief, confecţionată din argint, peste care sunt suprapuse un buzdugan şi o spadă încrucişate, din aur. În punctul de intersecţie a buzduganului şi spadei este montat un diamant de 0,7 carate. Însemnul Colanului reproduce însemnul „Ordinului Republicii” (distincţia supremă în stat), în centrul unei stele cu opt raze piramidoforme, fiecare dintre ele având câte opt zircoane pe axă şi un rubin la vârf. Steaua cu opt raze este fixată peste o cunună de laur din aur, suprapusă, la rândul ei, peste o altă stea, cu 16 raze. Schiţa Colanului Prezidenţial a fost elaborată de pictorul Semion Odainic şi aprobată de Comisia Naţională pentru Heraldică.

Cine este Maia Sandu? Familie și studii 
Maia Sandu are 48 de ani și este necăsătorită. S-a născut în satul Risipeni din raionul Fălești, în familia lui Grigore si Emilia Sandu. Părinţii săi au activat în localitate, tatăl fiind director al complexului de porcine, iar mama – profesoară. În perioada 1989-1994, Maia Sandu a făcut studii de licența la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice a Moldovei.

View of the Moscow Kremlin from the Bolshoy Moskvoretsky bridge. - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia

În 1998 a obținut titlul de master în relații internaționale, după ce timp de trei ani a făcut studii la Academia de Administrare Publica de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Din 2007 până 2009 a îndeplinit funcţia de consultant în reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului. Tot în 2007 a fost coordonator al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Sandu a obținut al doilea titlu de master la Harvard Kennedy School of Government, SUA, unde a studiat între anii 2009-2010. În următorii doi ani, Maia Sandu a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale. După ce a câștigat câte 10 mii de dolari lunar la Washington, Maia Sandu s-a întors la Chișinău. Aceasta cunoaște limbile engleză, rusă și spaniolă.

Precizăm că pe 23 decembrie s-a încheiat mandatul prezidențial de patru ani încredințat la alegerile din 2016 lui Igor Dodon. Funcția va fi preluată astăzi de Maia Sandu. Constituția stabileşte că mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează patru ani şi se exercită din data depunerii jurământului. Șeful statului îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0