Practic în toate fostele republici sovietice se poate observa influența exercitată de organizațiile neguvernamentale occidentale, se arată convins deputatul din parlamentul moldovean din partea Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea. El a explicat pentru Sputnik Moldova felul în care funcționează aceste structuri și ce încearcă să obțină.
A dovedi prin fapte
Fundația Soros și Fundația Konrad Adenauer finanțează o serie de ONG-uri moldovenești, afirmă Bogdan Țîrdea.
Și aceste organizații neguvernamentale își coordonează acțiunile între ele, acționând în interesul sponsorilor - inclusiv cel politic. Politicianul și-a argumentat tezele cu 1,5 mii de referințe la care face trimitere în cartea sa ”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”.
”După lansarea în limba de stat (lansarea în limba rusă este planificată pentru primăvara anului 2021 - n.red.), au apărut și primele reacții. Șeful misiunii UE în Moldova Peter Michalko a reacționat imediat, apoi ambasadorul Olandei, dar și Fundația Soros”, spune el.
Cartea lui Bogdan Țîrdea are 759 de pagini. A fost publicat la data de 21 octombrie curent - și chiar în seara aceea Fundația Soros a catalogat-o drept „un atac grosolan asupra societății civile din Moldova”.
”A ieșit după cum spuneam: ”N-am citit, dar condamn”. Lucrării i s-a imputat că amenință bazele democrației, statul de drept și valorile europene per ansamblu. Dar dacă Fundația reprezintă libertatea de exprimare, de ce să nu discutăm mai întâi despre carte? Dacă credeți că există minciuni și falsuri, vă rog, iată 1519 referințe și 600 de surse, sunt gata să polemizăm”, spune Țîrdea.
Însă oponenții au rămas tăcuți, subliniază deputatul.
”La început, ONG-urile au spus că manipulăm cu cifrele. Apoi, la o conferință de presă am arătat capturi de ecran ale rapoartelor financiare ale fundației. Desigur, nu aveau cu ce să conteste aceste fapte, cu excepția formulărilor vagi conform cărora cartea mea amenință pe cineva”, susține autorul.
Tărâmul de activitate
În spațiul post-sovietic, este promovată active această idee: organizațiile neguvernamentale sunt un symbol al egalității cu societatea civilă. Dar în realitate nu este așa, spune Bogdan Țîrdea. Organizațiile finanțate din exterior nu au prea mult de-a face cu probleme locale reale – ele urmăresc doar agenda sponsorilor.
„Să luăm Moldova ca exemplu. Ce probleme ridică ONG-urile aici? Feminismul radical, justiția juvenilă, democratizarea – în modul în care ei o înțeleg. Ce legătură are asta cu problemele noastre? Problemele noastre sunt sărăcia (suntem cea mai săracă țară din Europa), corupția, în care concurăm cu Ucraina, și șomajul. Avem o treime din cetățenii noștri în străinătate”, enumeră autorul.
Activitățile fundațiilor occidentale urmăresc aparent obiective nobile - lupta împotriva corupției și instaurarea democrației, notează politicianul.
Însă, în realitate, totul se limitează la observații și la compilarea diverselor liste - de exemplu, evaluarea libertății de exprimare sau indicelui democrației.
„Însă în realitate ei nu schimbă în niciun caz situația, - spune Bogdan Țîrdea. – Uitați vă la bugetul asociațiilor de producție științifică – milioane de dolari. Iar bugetul pentru educație este cu mult mai mic, chiar dacă anume aceasta este sfera cea mai importantă pentru dezvoltarea societății. Sau structurile europene iubesc să vorbească că acordă bani Moldovei. Dar unde sun tele realmente? Din cele 100 de milioane de euro alocate pentru reforma sectorului justiției, doar 10 sunt cheltuite direct pe echipamente pentru instanțe. Partea principală reprezintă însă birourile care se presupune că reformează sistemul de justiție, pauzele de cafea. Se pare că fondul își dă bani sie însuși".
În toate țările, organizațiile finanțate de Fundația Soros se comportă în același mod și folosesc două opțiuni, spune Bogdan Țîrdea.
„De exemplu: Fundația Soros a apărut peste tot în același timp și a sponsorizat inițial cărți de istorie. Despre ce au scris? Ne-au învățat cât de înapoiată este fiecare țară și cum o vor ajuta acum. Apoi fundația a deschis proiecte de granturi. Pentru ce? Pentru a atrage mințile tinere. Acești tineri au fost recrutați pentru seminarii și cercetări, iar oamenii, fără a înțelege, au furnizat informații despre țările lor. Nimeni nu a observat acest lucru, pentru că în anii ’90 a fost un haos peste tot”, a spus politicianul.
Prima variantă este soft, explică Țîrdea. „Mai întâi, se deschide un fond în țară, acesta creează ONG-uri și organizații non-profit, apoi începe să finanțeze alte structuri și așa se formează o rețea care nu acționează în interesele țării, ci a sponsorilor. Conform principiului rețelei, fundația își promovează apoi oamenii în structurile de putere”.
Drept exemplu, Bogdan Țîdrea face referire la Armenia, unde oamenii din structurile lui Soros au devenit oficiali de rang înalt sub conducerea lui Nikol Pașinian.
Politicianul moldovean numește tulburările din Belarus un exemplu al influenței dure a diferitelor fonduri.
„Occidentul sprijină în mod deschis opoziția din Belarus (la 11 decembrie, Comisia Europeană a aprobat alocarea a 24 de milioane de euro pentru sprijinirea societății civile din republică n.red).
Cred că nimeni din Belarus nu a analizat profund activitățile fundațiilor locale, iar o revoluție nu apare chiar așa. Trebuie să existe condiții pentru aceasta ", notează Bogdan Țîrdea
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova