Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ilan Șor, fără imunitate parlamentară: Astăzi procurorii i-au înaintat o nouă învinuire

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul i-a ridicat astăzi imunitatea deputatului Ilan Șor, acuzat de procurori în dosarul fraudei bancare. Solicitarea de ridicare a imunității a venit din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a anunțat că astăzi lui Șor i-a fost înaintată o nouă învinuire.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Deputații i-au ridicat astăzi imunitatea parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

 IGP - Sputnik Moldova
Republica Moldova
MAI l-a anunțat în căutare națională și internațională pe Ilan Șor

Cererea de ridicare a imunității a fost solicitată de organul de urmărire penală în cadrul unui nou dosar deschis la începutul lunii august de Procuratura Anticorupție în marele dosar de fraudare a sistemului bancar. Obiectul investigației îl reprezintă multitudinea de acțiuni a unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea în perioada anilor 2010-2014 a sistemului bancar din Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din Banca de Economii, Banca socială și Unibank.

”În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe ce indică asupra faptului comiterii de către Ilan Șor, care la moment are calitate de deputat, a infracțiunii prevăzute de Codul Penal, art. 335, alin (3) – abuzul de serviciu săvârșit de către administratorul unei bănci în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale”, se menționează în raportul Comisiei juridice, numiri și imunități.

Astfel, potrivit comisiei, la data de 15 august 2019, în privința lui Ilan Șor a fost emisă o ordonanță de completare a acuzării, acesta fiind acuzat de abuz de serviciu.

În urma dezbaterilor și votării secrete, Comisia juridică, numiri și imunități, cu votul a 8 deputați pentru și 0 împotrivă a acceptat cererea procurorului general interimar de ridicare a imunității parlamentare deputatului Ilan Șor.

Ilan Șor nu a fost prezent în sala de ședințe a Parlamentului. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a precizat că lipsa deputatului Șor de la ședințele forului legislativ nu este motivată.

Discuțiile cu privire la retragerea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor au durat în Parlament mai bine de două ore. 

Cum se retrage imunitatea parlamentară

Procurorul a înaintat cererea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a dat citire documentului în plenul Legislativului.  

Imunitatea parlamentară are ca scop protejarea deputatului în Parlament împotriva urmărilor judiciare şi garantarea libertăţii lui de gândire şi de acţiune. Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată pe cauză penală ori contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului după ascultarea sa.

Cererea la reţinere, arest, percheziţie sau trimitere în judecată penală ori contravenţională este adresată preşedintelui Parlamentului de către procurorul general. Preşedintele Parlamentului o aduce la cunoştinţă deputaţilor în şedinţă publică în cel mult 7 zile de la parvenirea acesteia şi o trimite de îndată spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, care, în cel mult 15 zile, va constata existenţa unor motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei este adoptată prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu din membrii ei.

Procurorul General va depune în comisie toate documentele pe care acesta le solicită. Raportul comisiei este supus examinării şi aprobării în Parlament imediat, în cel mult 7 zile de la prezentarea acestuia.

Acţiunea penală împotriva deputatului poate fi intentată numai de procurorul general.

Ilan Șor a acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Șor a devenit deputat în urma votului alegătorilor din circumscripția uninominală nr.18 Orhei. Ilan Șor este liderul Partidului Șor, reprezentat în Parlamentul țării cu un număr de 7 deputați.

Șor inculpat în dosarul fraudei bancare

La sfârșitul lunii iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) l-a anunțat în căutare națională și internațională pe deputatul Ilan Șor.

Curtea de Apel Cahul a emis un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Prin aceiași decizie, judecătorii l-au anunțat pe Șor în căutare. Decizia a fost luată la solicitarea procurorilor anticorupție. Procurorii anticorupție au înaintat, pe 26 iunie, un demers către magistrații de la Curtea de Apel Cahul prin care au cerut aplicarea mandatului de arest și anunțarea în căutare a deputatului Ilan Șor, inculpat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.

Liberty Summit - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Va fi sau nu nevoie de retragerea imunității

Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile, și cote sociale care aparțin mai multor companii de-ale lui Ilan Șor. Sechestrul a fost aplicat într-un alt dosar care este investigat de procurorii anticorupție și care ține de frauda din sistemul financiar bancar.

Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis. Magistrații de la Judecătoria Buiucani au dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar acesta să-și ispășească pedeapsa doar după ce sentința definitivă va rămâne în vigoare. Procurorii au solicitat în prima instanță 19 ani de detenție pentru Ilan Șor.

Fluxul de știri
0