CHIȘINĂU 23 dec - Sputnik. Prețul pentru un litru de carburanți trebuia să fie cu aproape 60 de bani mai mic decât este acum în Republica Moldova. Deși la nivel mondial prețurile au scăzut, la noi ele sunt mai mari decât ar fi trebuit să fie în această perioadă, iar motivul ar fi că petroliștii din Moldova au decis să-și majoreze veniturile, afirmă mai mulți experți în economie.
Ioniță: Plătim cu 70 de bani mai mult pentru un litru de benzină
Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, anul acesta avem o scădere fără precedent a consumului de carburanți pe piața globală, ceea ce a dus și la micșorarea prețurilor. Astfel, în luna mai, petrolul a ajuns la cea mai mică cotație din ultimii 25 de ani.
„Datorită acestei scăderi de prețuri, anul acesta, în Republica Moldova, prețul de comercializare va fi minim în ultimii zece ani, chiar și cu această majorare de acum, prețul mediu va fi undeva 15 lei și 97 de bani pe parcursul întregului an. Un preț mai mic preț am avut doar în 2010. Deci, noi anul acesta avem cel mai mic preț la benzină din ultimii zece ani. Acest preț este dictat de conjuctura internațională. Întrebarea este de ce noi nu ne bucurăm? De ce acest preț nu ne bucură? Din simplu motiv că acest preț este mic, dar el putea fi și mai mic”, a menționat expertul economic Veaceslav Ioniță în studioul radio Sputnik Moldova.
Ioniță susține că în acest an s-au importat produse petroliere în valoare de până la 650 de milioane de dolari, adică de două ori mai puțin decât în 2014, atunci când carburanții erau mult mai scumpi. Potrivit expertului, companiile petroliere au încasat în acest an cu 70 de bani mai mult pentru un litru de benzină, comparativ cu anii precedenți, iar asta în condițiile în care la nivel global prețurile pentru carburanți au scăzut.
"Venitul companiilor petroliere este acum cel mai mare din istoria Republicii Moldova"
Expertul economic a declarat pentru Sputnik Moldova că venitul companiilor petroliere este acum cel mai mare din istoria Republicii Moldova. Mai mult, în acest an, petroliștii au încasat cu 840 de milioane mai mult decât în ceilalți ani. Ioniță mai spune că majorarea prețurilor la carburanți cade cel mai mult pe umerii producătorilor agricoli și apoi pe umerii transportatorilor.
„Cei din companiile petroliere au considerat că trebuie să se bucure și ei un pic și au scăzut prețurile, dar nu la limita la care trebuia să o scadă. Piața petrolieră este foarte prost reglementată. Cel mai mult petroliștii se bagă în buzunarul nostru, când prețurile sunt mici. Când prețurile sunt mari, toată lumea e cu ochii pe dânșii, deputații fac interpelări, lumea face proteste în fața ANRE-ului și atunci ei sunt cei mai cinstiți. Iar acum toată lumea stă relaxată, benzina nu-i 19 lei, dar e 15,50 și lumea crede că trebuie să fie fericită. Dar nu trebuie să fie fericită, deoarece conjuctura internațională este de partea noastră și trebui să beneficiem de tot efectul acestei conjucturi și trebuia să avem un preț de cel puțin 50 – 60 de bani mai mic”, a mai spus Veaceaslav Ioniță în studioul radio Sputnik Moldova.
Chircă: Companiile petroliere au majorat prețurile la pompă ca să-și crească profitabilitatea
Expertul economic Roman Chircă este de aceeași părere. El susține că companiile petroliere au profitat de scăderea prețurilor la nivel mondial și au majorat prețurile la pompă pentru carburanți pentru a-și crește veniturile.
„Creșterea prețurilor, care s-a produs, s-a produs, în special, datorită creșterii nivelului de profitabilitate a companiilor care comercializează la pompă carburanții. (...) Deci, petroliștii au făcut această majorare mai degrabă în favoarea profitabilității și asta este cauza principală a majorării. Dorința de a obține un profit mai mare a motivat petroliștii să facă acest lucru. Este în paralel și factorul cognitiv, deprecierea valutei naționale și o ușoară ajustare la acest lucru. Deci, ambii factori de depreciere a valutei și dorința de a obține un supraprofit în circumstanțele create”, a menționat expertul economic Roman Chircă.
Chircă mai spune că nu este încă clar la ce prețuri să ne așteptăm pentru următor an, deoarece acest lucru depinde de mai mulți factori externi.
Am încercat să obținem o reacție de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care reglementează prețurile la carburanți, dar nimeni nu a răspuns la telefon.
În prezent, un litru de benzină 95 poate fi cumpărat cu aproximativ 16 lei și 15 bani. Un litru de motorină poate fi procurat cu 13 lei și 60 de bani, iar un litru de gaz lichefiat poate ajunge la 9 lei și 35 de bani.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova