CHIȘINĂU 24 nov - Sputnik. Ministerul Finanțelor a supus consultărilor publice măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021.
„Poate ajunge și mai mult de 80 la sută, în funcție de capacitatea cilindrică. Cu cât capacitatea cilindrică a motorului e mai mare și respectiv vârsta, cu atât crește și suma accizelor pentru mașină,” a conchis secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Dorel Noroc.
Astfel, dacă proiectul va fi votat în plenul Parlamentului, atunci de anul viitor, moldovenii vor putea importa mașini cu o vârstă de peste zece ani, dar taxele vor fi mai mari.
„Prin sistemul de accizare urmează să rezolvăm problema ce ține de mediu înconjurător și ecologie. De aceea, începând cu anul șapte, accizele urmează să crească și deja anul 11, 12, 13 etc. va fi o creștere și mai pronunțată. Astfel, persoanele vor fi stimulate să aducă mașini cât mai noi. Dar noi am exclus prohibițiile și pentru autoturisme, și pentru camioane, și pentru autobuze,” a conchis secretarul de stat al Ministerului Finanțelor Dorel Noroc.
„Pentru a nu pune presiune pe domeniul de transporturi, având în vedere că poate nu a fost pregătit și un mecanism de compensare, s-a renunțat la această propunere și ea nu este inclusă în proiect. (…) Am discutat și cu agricultorii, dar în cazul lor noi din start am prevăzut un mecanism de compensare pentru agricultori, de aceea vocea transportatorilor a fost una decisivă,” a precizat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc.
În același timp, analistul economic Roman Chircă susține că ideea de a include taxele rutiere în accize la produsele petroliere este una inovatoare, dar crudă, deoarece transportatorii și agricultorii vor avea de sferit. Totodată, el spune că sumele incasate de pe urma acestei decizii ar fi unele destul de bune pentru dezvoltarea economiei.
„Impunerea acestui acciz nu ar fi descurajat circuitul cu transportul de către cetățeni și ar fi o măsură bună de camuflare de majorare a accizului pentru carburanți. Puteau să o facă mai direct fără ca să o lege cu taxa rutieră, pentru că asta, de fapt, este în esență. În cazul dat ar suferi agricultorii, trasnportatorii de mărfuri și pasageri. Asta ar fi avut un efect și asupra inflației. Deci, asta este mai degrabă o măsură ambiguă, dar sumele ar fi fost relativ importante,” a menționat analistul economic Roman Chircă.
Potrivit Ministerului Finanțelor, măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul viitor sunt orientate să contribuie la dezvoltarea economiei naționale prin susținerea mediului de afaceri și consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice. Totodată, în urma unor consultări, proiectul de lege a fost completat cu mai multe prevederi printre care revizuirea condițiilor de dare în locațiune a imobilelor de către persoane fizice, altor persoane fizice, reducerea cotei TVA de la 15% la 12% pentru sectorul HoReCa, dar și diminuarea contribuției de la 2,5% la 1,5% din venitul din vânzări aferente serviciilor de telefonie mobilă începând cu anul 2022.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova