CHIȘINĂU 22 dec - Sputnik. Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii prin care a fost abrogată „legea miliardului”, în urma contestației depuse de deputații grupului parlamentar „PRO Moldova” Andrian Candu și Vladimir Cebotari. Deputații au explicat în sesizare impactul negativ al abrogării legii asupra domeniului economic al țării.
„Curtea observă, pe de o parte, că în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea afecta anumite domenii privind securitatea economică sau financiară a statului. Pe de altă parte, Curtea notează că în cazul suspendării acțiunii Legii contestate nu se vor putea lua decizii, eventual, în baza unei legi contestate în fața Curții Constituționale. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la soluțiile dispuse în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională. Prin urmare, suspendarea executării Legii contestate corespunde temeiurilor de suspendare prevăzute și se încadrează în scopul suspendării de a preveni „eventualele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate”, se menționează în hotărârea Curții Constituționale.
Amintim că în data de 16 decembrie deputații au abrogat „legea miliardului”, în baza căreia, în anul 2021, Guvernul urma să transmită 600 de milioane de lei Băncii Naționale a Moldovei pentru furtul din sistemul bancar. Socialiștii au propus că cele 600 de milioane de lei să fie alocati agricultorilor care au suportat pierderi în acest an din cauza secetei.
Amintim că guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-a arătat nemulțumit de abrogarea ”legii miliardului” și a afirmat că din această cauză ar putea fi afectată relația țării noastre cu FMI.
A doua zi după abrogarea legii, în data de 17 decembrie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, printr-o scrisoare adresată Parlamentului și Ministerului Finanțelor, a exprimat dezacordul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) față de anularea ”legea miliardului”.
În scrisoare a fost menționat faptul că ”Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici și investitorii interni cât și pentru cei străini, afectând imaginea, reputația și credibilitatea țării și ale autorităților publice centrale”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova