Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candu a contestat la Curtea Constituțională abrogarea "legii miliardului"

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a anunțat pe paginsa de Facebook că a contestat la Curtea Constituțională legea prin care a fost abrogată "legea miliardului".

CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. "Am contestat la Înalta Curte legea prin care a fost anulată așa-zisa lege a miliardului", a scris Candu pe Facebook.

El afirmă că legea aprobată "dinamitează stabilitatea economică a statului, generează un șir de ingerințe în drepturile garantate de Constituție, desconsideră principii importante precum separarea și colaborarea puterilor statului".

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Politică
BNM a venit cu o reacție după abrogarea ”legii miliardului” - detalii

Candu afirmă că această lege ar fi afectat securitatea financiară și economică a statului.

"În cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, aceasta ar produce efecte negative asupra securității economice și financiare a statului, iar, în consecință, asupra tuturor locuitorilor țării", a scris liderul grupului Pro Moldova.

"Democrația nu poate fi redusă la regula majorității, deoarece această regulă este limitată prin Constituție și prin lege. Majoritatea NU poate să facă ce vrea doar pentru că este majoritate", a conchis Candu.

Amintim că în data de 16 decembrie deputații PRSM și Pentru Moldova au abrogat Legea nr. 235 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile stat, în baza căreia, în anul 2021, Guvernul urma să transmită 600 de milioane de lei Băncii Naționale a Moldovei pentru devalizarea sectorului bancar, aceștia urmând să fie alocați agricultorilor care au suportat pierderi în 2020 din cauza secetei și a înghețurilor.

Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Cine va examina dosarele „furtului miliardului” - detalii

Atunci autorii inițiativei legislative, deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Petru Burduja, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță, au propus ca banii care urmau să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor. Potrivit legii, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a ei, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei s-a arătat nemulțumită de abrogarea ”legii miliardului” și afirmă că din această cauză ar putea fi afectată relația țării noastre cu FMI.

A doua zi după abrogarea legii, în data de 17 decembrie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, printr-o scrisoare adresată Parlamentului și Ministerului Finanțelor, a exprimat dezacordul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) față de anularea ”legea miliardului”.

În scrisoare este menționat faptul că ”Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici și investitorii interni cât și pentru cei străini, afectând imaginea, reputația și credibilitatea țării și ale autorităților publice centrale”.

правосудие - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura Anticorupție, cu recurs la Apel în dosarul ”furtul miliardului”

Totodată, Armașu atenționează că aceasta ar putea afecta și piața valorilor mobiliare de stat (VMS), ”existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS datorita perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS va pune presiune pe bugetul de stat din creșterea costurilor de deservire a instrumentelor de datorie emise de Ministerul Finanțelor”.

Un alt punct de vedere împărtășesc autorii inițiativei legislative - deputații socialiști. Ei afirmă că nu cetățenii (prin bugetul furat) trebuie să întoarcă miliardul de dolari furat din sistemul bancar.

"Nu cetățenii trebuie să plătească pentru alții și pentru cei care au participat la fărădelegi… Banii aceștia care vor fi identificați să meargă pentru subsidii în agricultură”, a menționat deputatul socialist Vlad Bătrîncea în ședința din 16 decembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0