Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va afecta sau nu abrogarea „legii miliardului” activitatea Băncii Naționale

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Roman Chircă spune că odată cu abrogarea de către Parlament a „legii miliardului” nu se va produce decapitalizarea Băncii Naționale. Acest lucru nu implică anularea de obligațiuni emise de Ministerul Finanțelor.
Va afecta sau nu abrogarea „legii miliardului” activitatea Băncii Naționale

Legea votată în Parlament, prin care a fost abrogată așa-zisa „lege a miliardului”, a fost contestată la Curtea Constituțională de către grupul parlamentar Pro Moldova. Potrivit autorilor sesizării, legea ar „dinamita stabilitatea economică a statului”.

Expertul economic Roman Chircă este de părere însă că, odată abrogată, această lege nu va crea dificultăți în activitatea Băncii Naționale. El spune că abrogarea legii nu înseamnă și anularea obligațiunilor emise de către Ministerul Finanțelor. Chircă amintește faptul că Banca Națională a avut perioade când a activat în regim decapitalizat.

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
Candu a contestat la Curtea Constituțională abrogarea "legii miliardului"

„În situația abrogării legii convertirii datoriei, relația care este determinantă este cea dintre Ministerul de Finanțe și BNM prin deținerea unui pachet de obligațiuni. Decapitalizarea BNM s-ar fi produs dacă emisia de obligațiuni ar fi fost anulată, implicit ar apărea o gaură, ceea ce ar crea dificultăți și ar lipsi BNM de anumite instrumente de politică monetară. Să nu uităm că apropape doi ani, din 2014 până în 2016, BNM a funcționat și fără de a avea în portofoliu aceste obligațiuni și fără legea miliardului, iar această lege a apărut într-un context de compromis și consens cu FMI, repet, în acea perioadă BNM a activat decapitalizată”, a precizat Roman Chircă.

Expertul mai spune că un efect al abrogării legii va fi că BNM își va păstra profitul și nu-l va partaja în proporție de 50 la sută cu bugetul de stat.

„La această etapă va fi important ce va face Ministerul Finanțelor, adică va anula emisia de obligațiuni sau nu, iar abrogarea legii de către Parlament nu implică anularea de obligațiuni”, a punctat Roman Chircă.

PSRM, Partidul ȘOR și depuații de la platforma „Pentru Moldova” au votat, săptămâna trecută, o lege prin care au anulat așa-zisa „lege a miliardului”, prin care anual în bugetul Băncii Naționale erau virate în jur de 700 de milioane de lei pentru acoperirea găurii create de jaful din sistemul bancar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0