Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Salariile medicilor cresc cu încă 30% din 2021 - detalii

© Sputnik / Ivan Rudnev / Accesați arhiva multimediaMedici
Medici - Sputnik Moldova
Abonare
Salariile cadrelor medicale din Republica Moldova cresc începând cu 1 ianuarie 2021. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvernul Chicu.

CHIȘINĂU, 22 dec - Sputnik. Începând cu luna februarie a anului viitor, cadrele medicale din Republica Moldova vor primi salarii mai mari. Majorarea salariilor cu 30% din 1 ianuarie 2021 este prevăzută în cadrul normativ secundar aprobat astăzi de Guvern. Astfel, peste 40 de mii de lucrători medicali vor beneficia de majorări, iar pentru aceasta în buget au fost prevăzute aproximativ 1,12 miliarde de lei. 

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul s-a întrunit în ședință: Ce urgențe are Chicu

„Proiectul prevede etapa a doua de majorare a mărimii salariilor de funcție pentru personalul medical și șoferii de ambulanțe implicați nemijlocit în serviciile medicale, din instituțiile medico-sanitare publice, încadrat în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală cu 30% începând cu 1 ianuarie 2021, sau cu 60% comparativ cu salariile de funcție de până la 1 septembrie 2020”, a declarat ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu. 

De asemenea, proiectul prevede majorarea cu 3% a salariilor de funcție pentru personalul administrativ-gospodăresc, analogic celui din sectorul bugetar. Suplimentar, se propune acordarea suplimentului pentru munca de noapte pentru personalul medical care activează în subdiviziunile pentru prematuri. În acest scop au fost prevăzute aproximativ cu 76,6 mii de lei anual.

„Este o acțiune absolut necesară dacă ne dorim cu toții să avem un sistem de sănătate robust și să oprim exodul de medici din țară. Este a treia majorare în ultimele 8 luni. Consider că trebuie să continuăm aceste majorări. În context, vreau să aduc mulțumiri medicilor pentru tot ce au făcut în acest an dificil”, a menționat premierul Ion Chicu.

Валюта - Sputnik Moldova
Societate
640 de mii de moldoveni vor primi câte 1000 de lei - Iată de când

De precizat este că prima majorare a avut loc la 1 aprilie 2020, când aproximativ 49 400 de lucrători din domeniul sănătății au primit salarii mai mari cu 10%. De salarii majorate au beneficiat medicii, personalul medical mediu, personalul medical inferior, personalul administrativ-gospodăresc, dar și directorii instituțiilor medicale. În acest scop au fost alocate 299 de milioane de lei.

Totodată, la 10 aprilie 2020, Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit alocarea unui spor lunar, de până la un salariu de bază, pentru compensarea muncii prestate în condiții de risc sporit pentru sănătate. De la 1 septembrie 2020, Guvernul a majorat salariile lucrătorilor medicali tot cu 30%. De salarii majorate au beneficiat aproape 43 de mii de angajați din sistemul medical. Este vorba de medici, asistenți medicali, infirmiere, dar și șoferii ambulanțelor din Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și conducătorii autosanitarelor din serviciul AVIASAN. În total, în perioada 2020 și pentru anul 2021, pentru majorarea salariilor personalului medical din Republica Moldova, Guvernul a alocat peste 1,8 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0