Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi condiții de pensionare pentru moldovenii din Federația Rusă

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaОтделение Сбербанка РФ
Отделение Сбербанка РФ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova și Federația Rusă vor semna Aranjamentul privind Aplicarea Acordului Comun în Domeniul Securității Sociale.

CHIȘINĂU, 22 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse vor semna Aranjamentul Administrativ privind aplicarea Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială.

Ирина Влах Посол России в Молдове Олег Васнецов посетил Гагаузскую автономию - Sputnik Moldova
Vlah: Găgăuzia tinde spre relații bune cu regiunile Rusiei
Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Direcția Comunicare și Protocol al Guvernului Republicii Moldova, rolul Aranjamentului Administrativ constă în stabilirea condițiilor și procedurilor de colaborare și comunicare între autoritățile și instituțiile statelor părți în vederea Aplicării Acordului. Astfel, se prevede modalitatea schimbului de formulare, a documentelor și informațiilor necesare pentru stabilirea dreptului la prestațiile de asigurări sociale persoanelor îndreptățite.

Prevederile Aranjamentului vor oferi dreptul la pensie persoanelor care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Republica Moldova și/sau în Federația Rusă, chiar și în cazurile în care aceste persoane nu au realizat un stagiu de cotizare minim necesar pe teritoriul Republicii Moldova de 15 ani, dar îndeplinesc această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state contractante.

Monumentul cneazului Vladimir Borovițki din Moscova, lângă Kremlin - Sputnik Moldova
Societate
Ce trebuie să știe moldovenii care călătoresc la Moscova
Prevederile Acordului și Aranjamentului creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia, în baza Acordului, de drepturile de securitate socială dobândite în Federația Rusă, pe teritoriul Republicii Moldova. Respectiv, aceste persoane, beneficiind de pensie din unul sau ambele state vor dispune de mai multe surse de existență.

La stabilirea și calcularea pensiei, fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0