Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Banca Mondială este împotriva reducerii vârstei de pensionare

© Sputnik / Miroslav RotariВсемирный банк
Всемирный банк - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Mondială a emis un comunicat de presă în care își exprimă dezacordul în raport cu mai multe legi adoptate săptămâna trecută de către Parlamentul de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Banca Mondială considedră că reducerea vârstei de pensionare de la 63 de ani la 57 pentru femei și 62 pentru bărbați „va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei”.

„În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură”, precizează Banca Mondială într-un comunicat de presă.

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
Candu a contestat la Curtea Constituțională abrogarea "legii miliardului"

Instituția financiară este nemulțumită și de modificările operate la legislația cu privire la declararea averii și intereselor personale. În opinia Băncii Mondiale, acestea „fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității”.

De asemenea, Banca Mondială susține că abrogarea „legii miliardului” ar afecta „capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară”.

Acest lucru s-a întâmplat pe 16 decembrie. Deputații PRSM și Pentru Moldova au abrogat Legea nr. 235 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile stat, în baza căreia, în anul 2021, Guvernul urma să transmită 600 de milioane de lei Băncii Naționale a Moldovei pentru devalizarea sectorului bancar, aceștia urmând să fie alocați agricultorilor care au suportat pierderi în 2020 din cauza secetei și a înghețurilor.

Atunci autorii inițiativei legislative, deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Petru Burduja, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță, au propus ca banii care urmau să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor. Potrivit legii, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a ei, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei s-a arătat nemulțumită de abrogarea ”legii miliardului” și afirmă că din această cauză ar putea fi afectată relația țării noastre cu FMI.

Vlad Bătrîncea - Sputnik Moldova
Politică
Bătrîncea: Anularea legii miliardului pentru a-i ajuta pe agricultorilori

A doua zi după abrogarea legii, în data de 17 decembrie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, printr-o scrisoare adresată Parlamentului și Ministerului Finanțelor, a exprimat dezacordul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) față de anularea ”legea miliardului”.

În scrisoare este menționat faptul că ”Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici și investitorii interni cât și pentru cei străini, afectând imaginea, reputația și credibilitatea țării și ale autorităților publice centrale”.

Un alt punct de vedere împărtășesc autorii inițiativei legislative - deputații socialiști. Ei afirmă că nu cetățenii (prin bugetul furat) trebuie să întoarcă miliardul de dolari furat din sistemul bancar.

"Nu cetățenii trebuie să plătească pentru alții și pentru cei care au participat la fărădelegi… Banii aceștia care vor fi identificați să meargă pentru subsidii în agricultură”, a menționat deputatul socialist Vlad Bătrîncea în ședința din 16 decembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0