Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Campania de vaccinare în Moldova: Îndemnul Ministerului Sănătății

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaVaccinare împotriva gripei
Vaccinare împotriva gripei - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe cetățeni să-și administreze vaccinul împotriva gripei sezoniere, la orice centru medical din țară, argumentând că „vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a cazurilor de gripă sezonieră”.

CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. În toate raioanele țării se desfășoară acum campania de vaccinare împotriva gripei. Vaccinul este administrat gratuit. 

Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo) - Sputnik Moldova
Societate
Foto: Ion Ceban s-a vaccinat – ce a povestit primarul

Cele 300 de mii de doze donate și achiziționate de autoritățile Moldovei au fost repartizate în toate centrele de sănătate din țară.

Republica Moldova a primit 200.000 de doze de vaccin din Federația Rusă, iar 85.000 de doze au fost donate țării noastre de Centrul pentru Vaccinuri Echitate din SUA. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a achiziționat suplimentar 15.000 de doze de vaccin antigripal din fondul de profilaxie a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, prin intermediul UNICEF.

„Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a cazurilor de gripă sezonieră”, reamintește Ministerul Sănătății pe pagina sa de Facebook.

 „Serul antigripal este administrat, în mod prioritar, bolnavilor cronici, gravidelor, copiilor din orfelinate, vârstnicilor, lucrătorilor medicali și angajaților din structurile de forță”, precizează ministerul.

Vaccinul este administrat și persoanelor din grupurile de risc, inclusiv vârstnicilor.

Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Societate
Cei care se tratează acasă de COVID vor avea medicamente compensate

Primii care și-au administrat vaccinul antigripal au fost medicii.

„Imunizarea este importantă, pentru că formează imunitate împotriva bolii, este ca un scut de apărare, o barieră împotriva virusului gripal. De fiecare dată, după vaccinare sunt mult mai încrezătoare atunci când consult pacienţii cu semne de boală. Mă vaccinez pentru că îmi pasă de mine, dar şi de ceilalţi”, spune medicul de familie Tatiana Grosu, care de 15 ani își administrează regulat vaccinul.

Prin imunizarea cu vaccinul antigripal, poate fi prevenită îmbolnăvirea concomitentă cu gripă şi cu COVID-19 – o combinație ce poate cauza complicaţii grave, menționează Lina Baranov, manager la Centrul Consultativ Diagnostic, citată în comunicatul ministerului.

„În contextul situației epidemiologice, care este foarte periculoasă, vaccinarea este foarte importantă. Noi, lucrătorii din prima linie, ne simțim mai protejați, mai în siguranță”, afirmă Lina Baranov.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0