CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. În Moldova s-a constituit iarăși o situație de criză politică, însă acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată în istoria de independență a țării.
Astfel de episoade au mai avut loc în trecut când, de exemplu, o nouă criză care s-a iscat după alegerile parlamentare din februarie 2019 s-a soldat cu o coaliție situațională dintre PSRM și Blocul ACUM și instalarea Guvernului în frunte cu Maia Sandu, în luna iunie. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova analistul politic Igor Volnițchi.
El a amintit de asemenea că și Cabinetul Sandu, și Guvernul lui Pavel Filip care l-a precedat, și proiectele importante de legi înaintate de Parlament miercuri, toate au fost votate mai către miezul nopții. Potrivit interlocutorului, anume acest interval al zilei este specific pentru luarea unor decizii importante în viața politică a țării, în perioade de criză.
”Acesta este specificul anilor de criză în Moldova. Evenimente similare au avut loc și în anii 1999, și în 2009. Dacă ne referim la modul în care săptămâna aceasta au fost adoptate legile bugetare, aceasta te duce imediat cu gândul la confirmarea Guvernului Sandu, care s-a produs de asemenea pe timp de noapte”, a declarat Volnițchi.
Expertul a calificat drept o practică obișnuită desfășurarea unor ședințe nocturne ale Parlamentului Moldovei în momente de criză, legate nu doar de incertitudine politică, dar și de probleme economice, și de cele provocate de pandemia coronavirusului de tip nou.
”Avem o criză politică profundă – nu există majoritate în Parlament. Da, unii vorbesc despre înțelegeri tacite între socialiști și deputații Partidului ”Șor”, și ei într-adevăr au votat împreună, însă o coaliție clară nu există totuși. De altfel, acest Parlament este singurul din istoria Moldovei ai cărui deputați, într-un interval scurt de timp, au fost cu toții la conducerea țării”, a adăugat expertul.
În acest context, Volnițchi și-a amintit de coalițiile dintre PSRM și blocul ACUM (din care făceau parte partidele ”Acțiune și Solidaritate” și ”Demnitate și Adevăr”), apoi majoritatea parlamentară formată de socialiști și democrați, iar astăzi - ”cohorta” guvernatoare reprezentată de fracțiunea PSRM, deputații partidului ”Șor” și platforma ”Pemtru Moldova”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova