Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Greceanîi, despre dizolvarea Parlamentului și soarta Guvernului Chicu

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 06/03/2020
Заседание Парламента 06/03/2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a spus că Guvernul Chicu este unul foarte responsabil, cu o activitate excelentă. Ea nu exclude însă că deputații de centru-dreapta ar putea demite Cabinetul de Miniștri.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (PCRM), admite că ar putea fi creată o majoritate parlamentară neformală a forțelor de centru-dreapta, care să demită Guvernul Chicu. Este un scenariu posibil, în viziunea ei.

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
Socialiștii au oferit detalii despre bugetele pentru 2021

Greceanîi a făcut declarația în această seară, într-o emisiune a postului de televiziune NTV Moldova. Totodată, ea și-a exprimat nedumerirea, împotriva a ce protestează agricultorii dacă Guvernul a căutat soluții și principalele lor revendicări au fost îndeplinite.

Zinaida Greceanîi a exprimat opinia potrivit căreia președintele ales, Maia Sandu, și forțele politice cu care aceasta colaborează n-au decât să-și formeze o majoritate parlamentară, să instaleze un nou guvern și să conducă țara, în situația în care au nemulțumiri.

Cât privește dizolvarea Parlamentului, Partidul Socialiștilor de multă vreme declară că acest lucru este necesar, a menționat Greceanîi.

Notăm că, în opinia observatorilor, forul legislativ nu-i mai reprezintă pe votanții care l-au format după ce numeroși deputați au migrat dintr-un partid în altul. 

„Acest Parlament trebuie dizolvat, pentru că nu mai reprezintă interesele alegătorilor. Haideți să mergem la alegeri anticipate și poporul să ne judece”, a spus în emisiunea TV Zinaida Greceanîi.

Zinaida Greceanîi a mai afirmat că, indiferent de părerea ei despre Maia Sandu, a respectat și respectă funcția de președinte, dar că nu vede o atitudine similară „din partea politicienilor de dreapta”.

Цик Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Legile votate recent de Parlament, promulgate de Igor Dodon

După 1 februarie, când va reveni Parlamentul din vacanță, socialiștii vor reveni la problema dizolvării Legislativului, vor căuta soluții.

Parlamentul poate fi dizolvat de președintele țării în cazul în care deputații nu adoptă legi pe parcursul a trei luni de zile. Deocamdată, deputații nu au demonstrat dorința de a crea această premisă, a constatat Greceanîi.

De asemenea, ea a spus că responsabilitatea trebuie împărțită de toată clasa politica, inclusiv de președintele ales Maia Sandu care, după învestire, poate să vină și ea cu soluții, inclusiv cea legată de dizolvarea Parlamentului.

În acest Parlament nu poate fi nicio majoritate

„În acest Parlament nu este posibilă niciun fel de majoritate parlamentară”, a mai spus Greceanîi, având în vedere o majoritate stabilă, oficială.

Președintele Parlamentului a afirmat și cu această ocazie că bugetele pe 2021 au fost adoptate de deputați cu respectarea normelor legale și că pretențiile partidelor de dreapta sunt neîntemeiate.

Ea a mai subliniat că în 2020 statul a alocat sume fără precedent de mari pentru sprijinul agricultorilor afectați de intemperii, iar Guvernul Chicu le-a mers în întâmpinare, inclusiv acceptându-le mai multe revendicări.

„Guvernul Chicu este un Guvern responsabil. A avut o activitate excelentă”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Ea a menționat că Guvernul condus de Ion Chicu nu a admis deloc acumularea restanțelor la pensii, salarii și alte plăți, chiar dacă anul 2020 a fost unul deosebit de dificil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0