Va putea oare Guvernul Moldovei să achite pensiile și salariile în 2021 – expert

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic a analizat cum va putea Guvernul să-și achite obligațiunile față de cetățeni în condițiile unui deficit bugetar mare.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Nu ar fi chiar corect să comparăm actuala situație din țară cu cea din martie-aprilie curent, când în contextul stării excepționale majoritatea întreprinderilor și companiilor și-ai sistat activitatea și a fost înregistrată o scădere economică considerabilă – mai bine de 14 procente din PIB. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către analistul economic Roman Chircă.

”Cel mai probabil, anul 2021 va fi de restabilire pentru economia națională. Acum urmărim ultima etapă a pandemiei, când în lume a apărut vaccinul, începe procesul de imunizare. Asta înseamnă că anul viitor nu va fi în Moldova pandemic în totalitate. Acest lucru va determina o revenire la activitate a tuturor companiilor din țară, la formarea PIB-ului”, a spus expertul.

Posibila deschidere a granițelor în timpul apropiat și extinderea exporturilor din țară creează de asemenea o anumită ”pernă de siguranță” pentru activitatea Guvernului Moldovei. Chircă a menționat că anumite tendințe pozitive în economia națională se observă deja – în decembrie 2020 deficitul bugetar pentru anul viitor s-a redus de la 17 la 14 miliarde de lei.

Бизнес - Sputnik Moldova
Datoria Moldovei crește: Contează ce facem cu banii - experți

”Apare însă încă o dificultate – va avea oare posibilitate Guvernul să găsească mijloace financiare pentru a le plăti pensiile celor care în 2021, potrivit noii legi, vor pleca mai devreme la odihna binemeritată. Această sumă ar putea fi găsită însă la creditorii externi”, a adăugat expertul.

Piatra de temelie pentru susținerea economiei naționale este, în opinia lui și semnarea memorandumului cu Fondul Monetar Internațional. Perspectiva deja se întrezărește, deoarece Cabinetul de Miniștri al Moldovei și-a îndeplinit toate obligațiunile asumate în acest sens. Dacă documentul va fi semnat, Guvernul nu va avea nicio problemă cu achitarea salariilor, pensiilor și plăților sociale către populație, a conchis Chircă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0