Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reducerea vârstei de pensionare: Ce spune fostul director al CNAM

© Sputnik / Rodion ProcaMircea Buga
Mircea Buga - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul director al CNAM Mircea Buga critică proiectul de lege, adoptat ieri, ce prevede micșorarea vârstei de pensionare. El se arată îngrijorat de faptul că, fără a face un calcul și a analiza toate riscurile, inițiativa poate duce la falimentul sistemului de pensii.
Micșorarea vârstei de pensionare: Ce spune fostul director al CNAM

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) Mircea Buga și-a exprimat îngrijorarea cu privire la legea ce prevede micșorarea vârstei de pensionare. Aceasta presupune stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați. 

Mircea Buga susține că această inițiativă nu corespunde cerințelor actuale și va afecta calitatea vieții atât a femeilor, cât și a bărbaților ce vor atinge vârsta de pensionare.

"Proiectul propune micșorarea vârstei de pensii pentru femei în special, dar speranța de viață la femei este cu mult peste speranța de viață a bărbaților. Este un paradox. Conform unor analize, bărbații după vârsta de 60 de ani trăiesc în mediu încă circa 18 ani, în cazul femeilor - 20 ani. Speranța de viață la 60 de ani este în creștere, respectiv trebuie să se mărească și vârsta de pensionare, dar nu să se micșoreze", a explicat în studioul Sputnik Mircea Buga.

De asemenea, fostul director al CNAM a remarcat că, odată cu ieșirea la pensie, mulți angajatori refuză să prelungească contractual, astfel că există riscul ca cei pensionați să piardă locul de muncă și să primească o pensie mai mică decât salariul pe care îl aveau anterior.

Москва во время режима самоизоляции жителей - Sputnik Moldova
Politică
2021: Ajutor mai mare pentru moldovenii cu pensii mici

Amintim că în data de 16 decembrie Parlamentul a votat pentru reducerea vârstei de pensionare. Documentul a fost votat, în două lecturi, de către 54 de deputați. 

Astfel, din 1 ianuarie 2021, vârsta standard de pensionare a femeilor va fi de 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați. 

În prezent, vârsta standard de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 63 de ani. 

Despre alte argumente invocate de către fostul director al CNAM Mircea Buga aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0