Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statutul special pentru Găgăuzia a fost votat în lectură finală

© Sputnik / Miroslav RotariDeputații Parlamentului RM onoreaza drapelul și imnul de stat
Deputații Parlamentului RM onoreaza drapelul și imnul de stat - Sputnik Moldova
Abonare
Două proiecte care vizează UTA Găgăuzia au fost aprobate de Parlament, în lectura finală. Este vorba despre Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Astfel unitatea teritorial autonomă Găgăuzia va avea nivel special de administrare. 

CHIȘINĂU 16 dec - Sputnik. Deputații au votat în lectură finală două proiecte de lege dintre cele tri care fac parte din așa-numitul pachet cu privire la autonomia găgăuză. 

Исполнительный комитет АТО Гагаузия - Sputnik Moldova
Politică
Găgăuzia salută adoptarea pachetului de legi cu privire la autonomie

Modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova prevede, între altele, că organizarea administrativ-teritorială a țării să se efectuează pe următoarele niveluri: satele (comunele) și orașele (municipiile) să constituie nivelul întâi, raioanele și municipiul Bălți să constituie nivelul al doilea, iar unitatea teritorial autonomă Găgăuzia și municipiul Chișinău să aibă un nivel special de administrare.

Ambele proiecte privind statutul Găgăuziei au fost înaintate cu titlu de inițiativă de către deputații fracțiunii PSRM.

Al treilea proiect de lege, care prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia, nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Deputatul socialist Vald Batrîncea a menționat că proiectele vin să armonizeze legislația națională care vizează Unitatea teritorială administrativă Găgăuzia, fiind discutat pe larg în cadrul Grupului parlamentar de lucru pentru Găgăuzia.

Cum au apărut aceste proiecte de lege

Precizăm că încă în anul 2016 un grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze.

Irina Vlah - Sputnik Moldova
Vlah la Forumul Invest Găgăuzia 2020: Trebuie să ne adaptăm noilor realități

După ce proiectele de lege au fost înregistrare la Parlament, multă vreme nimeni nu și-a adus aminte de ele. Iar în iunie 2017 Comisia juridică parlamentară a revizuit conținutul acestor inițiative, lipsindu-le de semnificația inițială.

În această formă au fost adoptate două proiecte, al treilea proiect a fost aprobat numai în prima lectură.

Ulterior, președintele Igor Dodon, după consultări cu bașcanul din Găgăuziei și cu deputații din autonomie, a refuzat să promulge proiectele de lege și le-a trimis la reexaminare Parlamentului. Deputații nu și-au mai amintit însă de ele mai mult de doi ani.

În iulie 2020, deputații Partidului Socialiștilor le-au înregistrat din nou în Parlament, iar pe 3 decembrie acestea au fost adoptate în primă lectură cu votul majorității deputaților, pe fundalul protestului deputaților din fracțiunile PAS și PPDA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0