Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Găgăuzia salută adoptarea pachetului de legi cu privire la autonomie

© Sputnik / OsmatescoИсполнительный комитет АТО Гагаузия
Исполнительный комитет АТО Гагаузия - Sputnik Moldova
Abonare
Conducerea Găgăuziei salută adoptarea în prima lectură a trei proiecte de lege privind statutul și împuternicirile Găgăuziei și solicită deputaților să nu modifice inițiativele în a doua lectură.

COMRAT, 3 dec - Sputnik, Maxim Topal. Liderul autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, a declarat pentru Sputnik Moldova că salută adoptarea în primă lectură de către Parlament a „pachetului de legi care vizează autonomia” în redacția inițială.

"Legiuitorii moldoveni au făcut un pas important în întâmpinarea locuitorilor Găgăuziei și și-au dovedit în practică disponibilitatea de a elimina treptat contradicțiile acumulate în relațiile dintre centru și regiune", a spus Irina Vlah.

La rândul său, președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Vladimir Kîssa, a menționat l-a bucurat vestea despre votul deputaților pentru inițiativele adoptate în versiunea elaborată de autori.

"Suntem pentru păstrarea acestei versiuni a proiectelor de legi - cea care a fost elaborată în comun de grupul de lucru al Parlamentului Moldovei și Adunării Populare din Găgăuzia. Iar dacă vor decide să ciopârțească inițiativele, așa cum au făcut-o ultima dată, nu va avea sens să le adoptăm", a subliniat Kîssa pentru Sputnik Moldova.

Conducerea Adunării Populare își exprimă disponibilitatea de a participa la ședințele comisiilor parlamentare și așteaptă invitații pentru discuții.

Стела при въезде в муниципий Комрат - Sputnik Moldova
Politică
Pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, votat în prima lectură

Pachetul de legi care vizează autonomia se referă la trei proiecte de lege elaborate în 2016-2017 de către un grup mixt de lucru, în care au intrat membri ai Parlamentului, Adunării Populare și experți din organizația neguvernamentală CMI, condusă în calitate de consultant de actualul procuror general al Moldovei, Alexander Stoianoglo.

Esența proiectelor de lege este faptul că Parlamentul va avea dreptul să opereze modificări în Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei doar în cazul în care acestea vor primi avizul pozitiv al Adunării Populare din cadrul autonomiei. 

Precizăm că încă în anul 2016 un grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze. Una dintre ele reglementa intrarea localităților în componența Găgăuziei, precum și ieșirea din componența autonomiei. 

Al doilea presupune stabilirea în sistemul administrației publice locale a unui nivel special de guvernare pentru autonomie.

Олег Васнецов - Sputnik Moldova
Ambasadorul Rusiei: Găgăuzia a atins un ”mare succes”

Iar al treilea proiect de lege prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia.

După ce proiectele de lege au fost înregistrare la Parlament, multă vreme nimeni nu și-a adus aminte de ele. Iar în iunie 2017 Comisia juridică parlamentară a revizuit conținutul acestor inițiative, lipsindu-le de semnificația inițială.

În această formă au fost adoptate două proiecte, al treilea proiect a fost aprobat numai în prima lectură.

Ulterior, președintele Igor Dodon, după consultări cu bașcanul din Găgăuziei și cu deputații din autonomie, a refuzat să promulge proiectele de lege și le-a trimis la reexaminare Parlamentului. Deputații nu și-au mai amintit însă de ele mai mult de doi ani.

În iulie 2020, deputații Partidului Socialiștilor le-au înregistrat din nou în Parlament, iar astăzi acestea au fost adoptate în primă lectură cu votul majorității deputaților, pe fundalul protestului deputaților din fracțiunile PAS și PPDA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0