Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu spune că în preajma sărbătorilor de iarnă autoritățile înregistrează tot mai multe abateri în activitatea agenților economici, dar și plângeri din partea cetățenilor.
Cu toate acestea, de multe ori situațiile neplăcute survin în urma iresponsabilității sau dezinformării moldovenilor. În perioada rece a anului, cele mai comune cazuri țin de procurarea produselor pirotehnice, care nu lipsesc din lista de cumpărături ale consumatorilor.
Potrivit lui Nicolae Olărașu, primul lucru pe care trebuie să-l facă cetățenii este să se asigure că achiziționează aceste produse din locuri amenajate și autorizate. De asemenea, consumatorii sunt în drept să solicite de la agenții economici declarația de conformitate a produsului pentru a se convinge că acesta a fost supus unor verificări în laborator.
"Evitați să procurați produsele pirotehnice din piețe sau de la comercianții stradali. Astfel vă supuneți riscului de a procura un produs necalitativ. Acestea nu trebuie comercializate la umiditate, la temperaturi prea joase sau ridicate. Citiți cu atenție informația de pe etichetă: cine este producătorul, instrucțiunile și metodele de utilizare. În fiecare an sunt înregistrate cazuri tragice în urma utilizării incorecte a acestor tipuri de produse", a subliniat interlocutorul.
Specialistul a remarcat că procurarea produselor pirotehnice este strict interzisă persoanelor cu vârsta mai mică de 18 ani. Totodată, utilizarea acestora este interzisă în intervalul orelor 22:00-7:00.
De menționat este că produsele pirotehnice sunt împărțite în patru categorii: prima categorie prezintă un risc foarte scăzut, iar utilizarea acestor produse este permisă în spații închise. Cea de-a doua categorie are un risc scăzut, iar produsele pot fi utilizate atât în spații închise, cât și afară. În categoria a treia sunt incluse produsele pirotehnice cu un risc mediu de pericol și sunt utilizate doar afară. Produsele pirotehnice din categoria a patra au un risc sporit de pericol, ele trebuie utilizate departe de imobile și pot fi utilizare doar de către specialiști autorizați.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova