Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Modificări în Protocolul tratamentului anti-COVID – schimbare importantă

© Sputnik / Anatolii KiriakCentrul COVID-19 Chisinau MoldExpo
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Abonare
Medicamente compensate pentru pacienții care se tratează de COVUD-19 la domiciliu și o listă extinsă de medicamente recomandate – acestea sunt principalele modificări operate în Protocolul tratamentului infecției cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. Totodată, lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu a fost extinsă. Modificările au fost realizate în urma revizuirii și actualizării Protocolului Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat, pentru medicii de familie ”Infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19).

Astfel, compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%, totodată este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională, este menționat în comunicatul Ministerului.

De menționat că, potrivit modificărilor operate, în tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii. De asemenea, a fost aprobată lista investigațiilor de laborator și instrumentale pentru examinarea pacienților cu semne de agravare a bolii și reglementat mecanismul de acces al pacienților infectați cu COVID-19 la investigații în condiții de ambulator.

Ambulanță - Sputnik Moldova
Societate
Bilanț sumbru la sfârșit de săptămână: Câte cazuri de COVID-19 sunt înregistrate

În tratament la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie vor fi incluși pacienții cu forme asimptomatice (adulții, inclusiv gravidele, copiii 0-18 ani), copiii mai mari de 7 ani, adulții, inclusiv gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără factori de risc de deteriorare a stării generale și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Este specificat că pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, pentru cei simptomatici cu forme ușoare de boală rămân în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu, iar pacienților cu forme moderate medicii de familie le vir indica tratament la domiciliu cu prescrierea medicamentelor antivirale, antimicrobiene, dezagregante, anticoagulante, gastroprotectoare, vazoprotectoare, vitamine și suplimente alimentare.

În acest sens, a fost aprobată o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate.

Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova
Societate
Primăria Chișinău: Nu mai sunt paturi libere la terapie intensivă

De asemenea, au fost revizuite criteriile de spitalizare, inclusiv în baza investigațiilor realizate în condiții de ambulator și criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau instituții de învățământ.

În ceea ce ține de testarea populației pentru depistarea infecției COVID-19, a fost inclusă utilizarea testelor rapide de depistare a antigenului SARS CoV-2, în contextul ultimelor recomandări internaționale și apariției pe piața mondială a testelor rapide antigen de precizie și specificitate înaltă. Republica Moldova urmează să achiziționeze 300.000 de teste antigen, în cadrul proiectului Băncii Mondiale.

Modificările aufost operate în contextul evoluției în creștere a cazurilor de COVID-19 la nivel național și mondial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0