Chicu: Moldova vrea dezvoltarea cooperării cu statele UEEA

Abonare
Prim-ministrul Republicii Moldova a subliniat că Moldova intenționează să profite de statutul de observator în cadrul UEEA nu numai pentru a spori comerțul, ci și pentru o cooperare mai profundă în diverse sectoare ale economiei.

CHIȘINĂU, 4 dec. - Sputnik. Premierul Ion Chicu și-a exprimat speranța că Moldova va continua să aprofundeze cooperarea în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Șeful Cabinetului de Miniștri a spus acest lucru vineri, în cadrul unei ședințe a Consiliului interguvernamental Eurasiatic.

Premierul a atras atenția asupra faptului că „chiar și în contextul pandemiei globale, activitatea Uniunii Economice Eurasiatice a demonstrat sprijin activ țărilor care tind să păstreze un spațiu economic unic și eficient”. "Pentru Moldova, acest fapt joacă un rol important, deoarece ne concentrăm pe dezvoltare și cooperarea cu țările Uniunii Economice Eurasiatice", a spus Chicu.

Prin ce avantajează Moldova statutul de observator în UEEA - Sputnik Moldova
Video
Prin ce avantajează Moldova statutul de observator în UEEA
De asemenea, potrivit premierului, pentru Moldova, ca țară cu statut de observator în cadrul UEEA, cooperarea regională rămâne o resursă suplimentară importantă și necesară pentru dezvoltarea eficientă a legăturilor economice, pentru promovarea dialogului în vederea creării de proiecte comune de dezvoltare a infrastructurii, reciproc avantajoase, pentru creșterea volumului comerțului reciproc și atragerea investițiilor în vederea realizării potențialului existent de interacțiune, indiferent de rezultatele alegerilor din Moldova. Întrucât țara înțelege cât de important este să aprofundăm această cooperare, deoarece a simțit cât de important este în momentele dificile să primească sprijinul pe care Moldova l-a primit anul acesta, inclusiv datorită faptului că are acest statut de observator în cadrul UEEA.

"Sunt convins că țara va continua să aprofundeze cooperarea în cadrul acestei Uniuni. Desigur, sperăm că Moldova va avea aceleași drepturi de preferință, aceeași asistență și sprijin pe care le-a avut până acum", a adăugat Chicu.

Premierul a subliniat că Republica Moldova intenționează să profite de acest statut nu numai pentru creșterea cifrei de afaceri comerciale, ci și pentru o cooperare mai profundă în diverse sectoare ale economiei. "Vorbim în primul rând despre industrie, agricultură, proiecte de infrastructură, digitalizarea economiei", a explicat șeful Cabinetului.

Сергей Глазьев - Sputnik Moldova
Glaziev, despre importanța statutul de observator al Moldovei în cadrul UEEA

Potrivit lui Chicu, criza legată de pandemie a avut un impact semnificativ asupra indicatorilor economiei naționale a Moldovei. „În al doilea trimestru, există un declin economic puternic înregistrat în ultimii 20 de ani - minus 14% comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Deși al treilea trimestru arată mai bine, este totuși clar că la sfârșitul anului vom avea un minim istoric în ceea ce privește scăderea PIB-ului "- a declarat premierul.

Printre domeniile promițătoare de cooperare, Chicu a vorbit despre agenda digitală a țărilor Uniunii Economice Eurasiatice.

"Prin eforturi comune și cu potențialul existent de cooperare în diverse domenii ale economiei, cred că astăzi țările noastre dispun de premisele necesare pentru dezvoltarea ulterioară și consolidarea cooperării reciproc avantajoase. În cele din urmă, toate eforturile noastre comune ar trebui să vizeze obținerea unor rezultate pozitive concrete", a spus Chicu.

De asemenea, șeful Guvernului le-a mulțumit partenerilor „pentru ajutorul și sprijinul oferit în acest moment dificil pentru toată lumea”.

"Aș dori să mulțumesc în special Federației Ruse pentru asistența umanitară și financiară acordată, inclusiv pe fundalul secetei fără precedent care a afectat Moldova în acest an", a spus Chicu.

Moldova a primit statutul de observator în UEEA la summitul de la Soci din 14 mai 2018, decizia liderilor statelor membre a fost unanimă. Un grup de lucru a fost înființat în cadrul Memorandumului de cooperare între CEE și Moldova din data de 3 aprilie 2017.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0