Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Infecția COVID-19: De ce nu este recunoscută drept boală profesională

© Sputnik / OsmatescoAurel Popovici
Aurel Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Sindicală "Sănătate" din Republica Moldova a solicitat recunoașterea infecției COVID-19 drept boală profesională. Revendicarea sindicaliștilor nu a fost susținută de către autorități. Iată argumentele invocate.
COVID-19: De ce nu este recunoscută drept boală profesională

În fiecare zi aflăm despre noi cazuri de infectare cu COVID-19 printre angajații din domeniul sănătății. Statisticile ne arată că asistenții medicali sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi.

Ca urmare, Federația Sindicală "Sănătate" a solicitat recunoașterea infecției drept boală profesională. Oficialii din sănătate susțin însă că este prematur de a analiza această problemă deoarece nu există studii științifice cu privire la consecințele de durată ale acestei boli asupra stării de sănătate.

Rodica Țabut - Sputnik Moldova
Rodica Țabur, despre avantajele recunoașterii COVID-19 drept boală profesională
"Am motivat cerința pe care o avem în fața Comisiei Parlamentare pentru Sănătate. Ulterior, am primit un răspuns prin care ni s-a comunicat că este prematur să fie stabilită COVID-19 drept boală profesională. Motivul care s-a invocat a fost faptul că este nevoie de studii științifice pentru a stabili dacă într-adevăr această boală lasă consecințe grave. A trecut deja mult timp și ar fi necesar ca persoanele din domeniul științei să efectueze aceste studii. Regretăm că acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat în studioul Sputnik Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale ”Sănătatea”.

În cazul în care COVID-19 ar fi declarată boală profesională, angajații din domeniul sănătății ar avea parte de cel puțin două avantaje – monitorizarea îndelungată după tratament și recuperare gratuită.

Amintim că în luna mai curent, Federația Sindicală din țara noastră a semnat o declarație comună cu alte federații din domeniul sănătății, din 11 state europene, pe care i-a adresat-o Comisiei Europene în vederea susținerii inițiativei de a recunoaște infecția COVID-19 drept boală profesională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0