Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rodica Țabur, despre avantajele recunoașterii COVID-19 drept boală profesională

© Sputnik / OsmatescoRodica Țabut
Rodica Țabut - Sputnik Moldova
Abonare
Există mai multe avantaje pentru angajații din domeniul sănătății în cazul în care infecția COVID-19 va fi declarată boală profesională. Care sunt acestea aflați de la șefa Centrului Republican de Boli Profesionale, Rodica Țabur.
Rodica Țabur, despre avantajele recunoașterii COVID-19 drept boală profesională

În cadrul emisiunii "ATITUDINI",  Rodica Țabur a vorbit despre necesitatea includerii infecției COVID-19 pe lista bolilor profesionale.  

образец теста на наличие коронавирус - Sputnik Moldova
Specialist: De ce COVID-19 nu vrea să bată în retragere în Moldova
În opinia ei, infecția COVID-19 trebuie declarată boală profesională, în funcție de nivelul de expunere a persoanei la riscul îmbolnăvirii la locul de muncă. În acest caz, angajații din domeniul sănătății ar avea parte de cel puțin două avantaje – monitorizarea îndelungată după trataemnt și recuperare gratuită.

"Atunci când boala este recunoscută una profesională, lucrătorii rămân să fie monitorizați un timp îndelungat, au dreptul la recuperări medicale și la tratamente gratuite. Cu alte cuvinte, recunoașterea COVID-19 drept boală profesională le-ar da posibilitatea să rămână monitorizați în viitor și să beneficieze de acele recuperări de care vor avea nevoie. În general, pentru cei care suferă de boli profesionale legislația prevede o indemnizație unică pe care le achită angajatorul. Totodată și recuperarea, tratamentele sau deplasările la instituțiile medicale la fel sunt compensate în cazul bolilor profesionale", a subliniat Rodica Țabur.

De menționat că Federația Sindicală "Sănătate" din Republica Moldova a solicitat autorităților recunoașterea infecției COVID-19 drept boală profesională. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a replicat că revendicarea sindicaliștilor este prematură, deoarece nu există dovezi științifice cu privire la cauzele îmbolnăvirii angajaților din domeniul sănătății la locul de muncă.

Totodată, în luna mai curent, Federația Sindicală din țara noastră a semnat o declarație comună cu alte federații din domeniul sănătății din 11 state europene pe care i-a adresat-o Comisiei Europene în vederea susținerii inițiativei de a recunoaște infecția COVID-19 drept boală profesională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0