Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine trebuie să controleze SIS: Parlamentul sau Președinția?

© Sputnik / Rodion ProcaPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Pavel Midrigan a venit cu câteva precizări în contextul legii adoptate de Legislativ cu privire la trecerea SIS în subordinea Parlamentului.
Cine trebuie să controleze SIS-ul: Parlamentul sau Președinția?

Potrivit legislației, Serviciul de Informații și Securitate trebuie să se afle sub controlul Legislativului. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik de către Pavel Midrigan. Politologul a oferit câteva argumente importante care au stat la baza deciziei deputaților.

Alexandru Cuznețov  - Sputnik Moldova
Cuznețov, despre sesizările depuse la Curtea Constituțională
"Se creează impresia de parcă suntem la piață (...). Parlamentul este voința poporului, pentru că așa este indicat și în Constituție. Prin urmare, este normal și logic ca acest organ important să fie sub controlul Legislativului. Mai mult, este periculos ca acest serviciu să fie sub controlul unei singure persoane, adică a președintelui", a semnalat Pavel Midrigan.

Amintim că luni, 7 decembrie, deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr au depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională pe marginea legilor adoptate de Parlament în ședința din 3 decembrie curent. Acestea se referă la activitatea Serviciul de Informații și Securitate, soarta Stadionului Republican și modificarea componenței Biroului permanent al Parlamentului. 

Săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală legea privind trecerea SIS în subordinea Parlamentului. Proiectul a fost aprobat în lectura a doua cu 51 de voturi. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0