Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor fi demiși „la pachet” - Parlamentul, cu pretenții la șefii unor instituții

© Sputnik / Mihai CarausVasile Bolea
Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Vasile Bolea a oferit detalii despre modul în care urmează să fie aplicată inițiativa legislativă privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică.
Vor fi demiși „la pachet” - Parlamentul se ia de șefii unor instituții importante

Proiectul de lege a fost propus de un grup de deputați socialiști. Potrivit autorilor, inițiativa va pune în aplicare prevederile Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova. Autorii menționează că statul se obligă să înceteze atribuțiile persoanelor care dețin funcții publice, responsabile, numite în perioada 20 ianuarie 2016 - 7 iunie 2019, când puterea în Moldova a fost preluată de regimul oligarhic și care continuă să ocupe aceste funcții în prezent.

Совещание премьера по ликвидации последствий ЧС в Комрате - Sputnik Moldova
Iată când am putea avea alegerile parlamentare anticipate – o spune Chicu
Deputatul Vasile Bolea spune că Parlamentul urmează să definitiveze un mecanism clar și transparent privind demisia acestor persoane. Este vorba despre șefii unor instituții de reglementare ale statului, care se află sub control parlamentar. Vasile Bolea este de părere că Legislativul va trebui să introducă o serie de derogări de la legile speciale prin care aceste persoane să fie eliberate din funcție. Totodată, spune Bolea, legea va prevedea că aceste persoane nu vor avea  posibilitatea să revină în funcțiile deținute anterior.

„Vrem să propunem unele amendamente la acest proiect prin care acele persoane care prin efectul legii și prin derogare de la legile speciale prin care ei au fost numiți, să fie eliberați din funcție, ba mai mult să nu aibă posibilitatea să ocupe funcții în sectorul public 5 sau 10 ani. Vom propune aceste amendamente, iar plenul Parlamentului va decide. Trebuie să ajustăm legislația în așa mod ca să nu avem o situație prin care prin efectul legii ei sunt eliberați din funcție dar mai departe la concursurile care vor fi organizate aceste persoane să participe din nou la o funcție de conducere  a acestor instituții”, a precizat Vasile Bolea.

Deputatul a mai spus că Parlamentul va interveni și sub aspectul aplicării acestei legi de către instanțele de judecată, în cazul în care vor aparea anumite litigii.

„Dacă va fi necesar o concretizare pentru instanțele de judecată la dispoziții finale și tranzitorii vom introduce unele clarități, adică un mecanism cum va fi aplicată această lege de către instanțele judecătorești în cazul în care acești conducători vor încerca să revină înapoi în funcție”, a punctat Vasile Bolea.

Potrivit proiectului, privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică, ar urma să înceteze înainte de expirare mandatele președintelui și membrilor Consiliului Audiovizualului, directorului și adjunctului 

Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Expert: Vor fi oare supuși lustrației funcționarii moldoveni
Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, președintelui, vicepreședinții și membrilor Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieții Financiare, președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate, guvernatorului, prim-viceguvernatorului, vice-guvernatorii și membrilor Coniliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei, directorului general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, directorului și directorilor adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, directorului general și adjuncții Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor, președintelui, vicepreședinților și Membrilor Plenului Consiliului Concurenței, directorului și directorilor adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0