Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată când am putea avea alegerile parlamentare anticipate – o spune Chicu

© Photo : Maxim TopalСовещание премьера по ликвидации последствий ЧС в Комрате
Совещание премьера по ликвидации последствий ЧС в Комрате - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile parlamentare anticipate sunt soluția pentru actuala criză politică și ele ar putea să aibă loc chiar foarte curând, dar nu înainte ca Guvernul și Parlamentul să adopte legile ce țin e buget – asta a lăsat să se înțeleagă astăzi premierul Ion Chicu.

Cine a ascultat cu atenție declarația făcută astăzi de premierul Ion Chicu după ședința cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi a înțeles că premierul admite că alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc chiar foarte curând, că acestea sunt o soluție pentru criza politică de astăzi, doar că scrutinul nu trebuie demarat înainte ca Guvernul și Parlamentul să adopte, în următoarele maximum două săptămâni, legile ce țin de politica bugetar-fiscală, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și fondul de asigurări în medicină. Dacă este să urmărim logica premierului, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc chiar după sărbătorile de iarnă din 2021.

Dar să vedem ce a spus exact premierul.

În primul rând el a cerut să fie votate cele patru legi, enumerate mai sus, fără de care, deja în luna februarie, nu vor putea fi efectuate plățile de la buget și nu vor putea fi achitate pensiile și salariile.

După care el a venit cu o reacție la recentele evenimente politice, inclusiv la protestele antiguvernamentale de duminică.

Maia Sandu la protest - Sputnik Moldova
Societate
Declarația Maiei Sandu în fața protestatarilor din centrul Capitalei
“Fiecare cetățean își dă seama că după 15 noiembrie, când a avut loc turul doi al alegerilor prezidențiale, Republica Moldova, datorită politicienilor țării, a intrat, de facto, în următoarea campanie electorală, în acea de alegeri parlamentare anticipate. Toți politicienii, în pofida a ceea ce declară ei, se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate, ele bineînțeles că vor avea loc anul viitor. Rămâne la discreția președintelui ales, președintelui încă în exercițiu, altor președinți de partide, deputaților să se întrunească, să discute și să decidă când fac aceste alegeri. Guvernul, la momentul actual, ar o datorie morală față de societate să promoveze legile bugetar-fiscale. Altfel, țara, începând cu luna februarie, va avea mari deficiențe la achitarea salariilor. Aceasta este sarcina morală și prioritatea principală a guvernului: noi acest lucru îl vom face”, a declarat premierul.

Ce poate să însemne declarația lui Ion Chicu?

În primul rând, că premierul pune vina actualei crize politice pe seama tuturor liderilor de partid din Parlament, asta presupunând și pe ce seama PSRM și a președintelui Igor Dodon, chiar dacă Ion Chicu nu a spus acest lucru expres.

Заседание парламента 10 июня - Sputnik Moldova
Politică
Ședința de astăzi a Parlamentului a fost anulată: Care este motivul
În al doilea rând, premierul admite sau chiar consideră că normal ca liderii politici să decidă data desfășurării acestora, odată ce “toți politicienii se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate”, doar că după ce vor fi votate legile privind politice bugetar-fiscală. Asta este singura condiție a premierului Ion Chicu, anunțată astăzi în mod răspicat.

Prim-ministrul a dat două repere cu privire la data cât alegerile parlamentare anticipate: în anul 2021 și după votarea celor patru legi, care, potrivit premierului, ar urma să aibă loc în maximul două săptămâni. Asta ne duce cu gândul la perioada de după sărbătorile de iarnă din luna ianuarie, asta însemnând că ele (aici punem și perioada electorală) ar putea avea loc în lunile martie-aprilie 2021.

Demisia Guvernului Chicu?

O altă idee pe care o putem citi printre rânduri din declarația lui Ion Chicu este că după votarea celor patru legi, responsabilitatea le revine în totalitate deputaților, iar Guvernul, cum s-ar spune, se spală pe mâni, asta punând însemna ca chiar și-ar putea anunța demisia.    

“Stimați cetățeni, vă rog să păstrați calmul. Noi îi îndemnăm pe politicieni să manifeste responsabilitate majoră: în aceste 10 zile, maximum două săptămâni, toți, începând cu prim-ministru și terminând cu orice deputat din Parlament, au datoria să examineze bugetele și politica bugetar-fiscală. Mai departe toți vor fi responsabili și vor lua deciziile pe care le cere societatea”, a spus premierul Ion Chicu.

Demisia Guvernului Chicu, în mod sigur, va apropia data alegerilor parlamentare anticipate.

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Vor merge sau nu fracțiunile de opoziție la discuții cu PSRM
Asta pentru că acum Guvernul mai dispune de sprijinul unei majorități parlamentare, chiar dacă aceasta este forte convențională, datorită voturilor deputaților din Partidul Șor, care însă vrea și el alegeri parlamentare anticipate, având ambiția să obțină o mai mare reprezentare în Parlament.

Mai amintim aici că vineri PSRM a lansat apelul către fracțiuni pentru discuții referitoare la declanșarea alegerilor anticipate.

Deci, așa cum a spus premierul Chicu, deja am intrat într-o nouă campanie electorală, care ar putea fi demarată chiar foarte curând. Inclusiv, de o eventuală demisia a Guvernului, despre car se vorbește prin culise de ceva zile.  

Fluxul de știri
0