Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cazul Rizea, în vizorul Procuraturii Generale: Ce riscă fostul deputat român

© Sputnik / Mihai CarausМолдавский биометрический паспорт
Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova
Abonare
Un fost deputat din România a obținut cu abateri cetățenia Republicii Moldova. Între timp, cetățenia i-a fost retrasă prin decret prezidențial, iar Procuratura a pornit o cauză penală pe acest caz.

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Un ex-deputat din România a obținut cu abateri cetățenia Republicii Moldova, informează astăzi Procuratura Generală.

Arest - Sputnik Moldova
Societate
Ce a dispus astăzi în cazul Rizea o instanță din Chișinău

Ulterior, printr-un decret al președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, acestuia i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

„Pretinse ilegalități de natură penală, și anume, fals în declarații, au fost stabilite de procurori în procesul acordării cetățeniei Republicii Moldova pentru un fost deputat român”, se precizează în comunicatul de presă al instituției.

Singura persoană care corespunde descrierii din comunicatul de presă al instituției este Cristian Rizea.

Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul falsului în declarații, care, potrivit legislației Republicii Moldova, se pedepsește cu amendă de până la 950 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.

Procuratura Generală precizează că, „potrivit celor constatate în cursul urmăririi penale, prin Avizul Agenției Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova și asta în condițiile în care prin sentința din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor”.

Cristian Rizea - Sputnik Moldova
Societate
Cererea de azil a lui Rizea, la un pas de respingere!

În momentul depunerii cererii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, fostul deputat român „a tăinuit date pertinente și anume că, începând cu anul 2015, deținea statut de acuzat în materie penală, date a căror cunoaștere ar fi dus la respingerea cererii”, potrivit sursei citate.

Astfel, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că „dobândirea cetățeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care statuează că cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0