Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cererea de azil a lui Rizea, la un pas de respingere!

© Inquam Photos / Octav GaneaCristian Rizea
Cristian Rizea - Sputnik Moldova
Abonare
Președinția Republicii Moldova a anunțat faptul că i-a fost înaintată președintelui propunerea de respingere a cererii de azil politic pentru Cristian Rizea.

BUCUREȘTI, 13 nov - Sputnik. Cererea de azil a fost înaintată de Cristian Rizea sub numele de Cristian Mihai, numele pe care îl are la noi țară, dar Comisia de resort a decis să înainteze președintelui țării o propunere de respignere, ceea ce va deschide calea extrădării sale în România.

”În legătură cu cererea de solicitare a azilului politic, înaintată Președintelui Republicii Moldova de către cetățeanul român Cristian Mihai, comunicăm următoarele. Cererea cetățeanului român Cristian Mihai, prin care a fost solicitat azil politic pe teritoriul Republicii Moldova, a fost examinată în cadrul ședinței Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova”, arată președinția Republicii Moldova.

În același anunț se arată că, ținând cont de opiniile autorităților de resort, Comisia a decis că va înainta președintelui Republicii Moldova propunerea de respingere a cererii de acordare a azilului politic cetățeanului român Cristian Mihai.

Cetățeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi a fost reținut pe 3 noiembrie în Chișinău pentru 72 de ore și audiat de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Societate
Nagacevschi: Surprize ale Guvernului Sandu în dosarul Rizea - Reacția Olesei Stamate

Tot pe 3 noiembrie, în Monitorul Oficial a apărut decretul președintelui Igor Dodon prin care lui Rizea i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

Rizea urma să fie extrădat autorităților române, informase Poliția.

Presa locală o citează astăzi pe avocata din Republica Moldova a lui Rizea, Corina Stratan, potrivit căreia clientul său a cerut azil politic, iar în prezent are statut de solicitant și, prin urmare, nu poate fi demarată procedura de extrădare.

Pe 3 noiembrie, printr-un comunicat de presă, Poliția Republicii Moldova (IGP) a făcut o serie de precizări despre cazul Rizea.  

„Acesta se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform sentinței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României”, a informat Poliția.

Potrivit sursei, Rizea a obținut cetățenia „într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind inițiate procedurile în corespundere cu cadrul normativ”.

IGP anunțase că autoritățile de la Chișinău au demarat procedura de extrădare, în corespundere cu acordurile bilaterale privind aplicarea legii penale dintre Republica Moldova și România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0