Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PPDA și PSRM propun amendamente la politica bugetar-fiscală

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații fracțiunii parlamentare a Platformei Demnitate și Adevăr propune mai multe amendamente la politica bugetar-fiscală.

CHIȘINĂU, 8 dec - Sputnik. Peste 30 de amendamente la politica bugetar-fiscală au fost propuse de deputații fracțiunii parlamentare a Platformei Demnitate și Adevăr. Deputații au recurs la acest pas la două zile după ce premierul Ion Chicu a venit cu propunerea către toate fracțiunile să facă amendamente, care ulterior să fie analizate și avizate de către Guvern.

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova
Politică
Chicu insistă: Proiectele bugetului trebuie să fie votate

Deputații DA spun că, dacă se va ține cont de aceste amendamente, politica bugetar-fiscală ar eficientă și în binele cetățenilor. În context, se propune menținerea scutirilor existente pentru soți, dar și echivalarea dintre regimul de care se bucură Ministerul Finanțelor la colectarea banilor de pe piața internă cu cel al autorităților locale.

Totodată, unul dintre amendamente se referă la plafonarea taxelor locale, în context, deputații PPDA solicită excluderea acestora. De asemenea, deputații au anunțat că se vor opune eliminării scutirii facilității de TVA la importul materiei prime necesare procesului de producție pentru întreprinderile fondate de societățile nevăzătorilor, surzilor și invalizilor din Republica Moldova. Un alt amendament se referă la majorarea salariilor cadrelor didactice specializare pe copiii cu dizabilități, iar altul la eliminarea unei prevederi care va permite importul medicamentelor pentru studii clinice fără autorizare. De asemenea, vor cere renunțarea la impozitarea cu 3% a dobânzilor achitate în favoarea persoanelor fizice.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Proiectele bugetar-fiscale, motiv de dispută în Parlament

Alte amendamente țin de domeniul agricol. Fracțiunea cere păstrarea TVA-ului de 8% în agricultură, introducerea unor facilități fiscale pentru IMM-uri, mai exact, scutiri de la 25% la 50% la plata impozitului pe venit. La fel, fracțiunea Partidului Platforma DA a anunțat că va cere anularea votului din prima lectură acordat săptămâna trecută pentru cele patru legi ale bugetului.

Într-un comunicat de presă, și deputații PSRM anunță că s-au întrunit și au discutat amendamentele la proiectele principalelor legi bugetar-fiscale ale țării, care urmează să fie examinate în plen în a doua lectură. De asemenea, socialiștii au examinat și propunerile de îmbunătățire a altor legi, care vor figura pe agenda plenară a Legislativului în următoarele săptămâni. Partidul Socialiștilor a reiterat că așteaptă la discuții toate fracțiunile parlamentare în vederea identificării soluțiilor legale pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0